ПРЕТРЕС КАСАРНЕ У БИХАЋУ

БАЊАЛУКА, 8. НОВЕМБРА (СРНА) - У Бихаћу је у току претрес касане "Орљани" у оквиру истраге за злочине против Атифа Дудаковића, ратног команданта петог корпуса муслиманске армије, јавља дописник Срне.
Претрес врше припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/, по налогу Суда БиХ.
Касарну користи јединица за подршку МУП-а Унско санског кантона, а како Срна сазнаје у Сипи, у овом се објекту налази архива петог корпуса из ратног периода.
Архива је пронађена и запечаћена током истраге коју је Сипа водила против комесара полиције Унско санског кантона Раме Бркића.
Докази о ратним злочинима петог корпуса муслиманске армије пронађени су и током недавне ексхумација осам тијела српских војника у кругу касарне “Адил Бешић” у Бихаћу. Убијенима су руке биле везане бодљикавом жицом.
Атиф Дудаковић још је на слободи, иако су 2006. године тадашњи председник и премијер Републике Српске Драган Чавић и Милорад Додик, због отезања судова, поднијели кривичну пријаву против њега за ратне злочине над Србима.
Медији у региону приказивали су видео снимке на којима се види како Дудаковић лично наређује ликвидације заробљеника.
Шеф одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ Весна Будимир у понедјељак је разговарала са делегацијом Савеза логораша Српске који су након овог састанка изјавили да очекују убрзано подизање оптужница у предметима ратних злочина над Србима "Добровољачка", "Велики парк", "Силос", "Атиф Дудаковић" и "Виктор Бубањ".

 

Извор: срна