ПОВРАТНИЦИ ЖИВЕ У СИРОМАШТВУ

БОСАНСКО ГРАХОВО, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Повратници у Босанско Грахово налазе се у веома тешкој материјалној и социјалној ситуацији, па је Удружење грађанки "Грахово" покренуло акцију прикупљања помоћи под називом "Помозимо социјално угроженим, не заслужују да гладују".

Предсједница Удружења Данка Зелић каже да је циљ акције - пружање материјалне помоћи онима којима је то најпотребније, те истакла да је за најсиромашније прије зиме неопходно прикупити довољне количине хране, одјеће и обуће, шпорета, хигијенских и кућних потрепштина.

Она је упозорила да је посебна категорија повратничке популације у овој општини 190 породица које су у стању екстремног сиромаштва и највеће социјалне потребе, јер је ријеч о старим, болесним, немоћним појединцима, често самцима и породицама о којима нико не води рачуна.

"У општини Босанско Грахово, у коју се вратило око 3 700 становника српске националности или 45 одсто пријератне популације, не постоји дом здравља, апотека, као ни центар за социјални рад, а то је тек дио проблема са којима се суочавају становници ове сиромашене и у рату тешко страдале општине", наводи Зелићева.

Према њеним ријечима, међу повратничком популацијом на сваком кораку осјети се биједа, сиромаштво и изолација, већина становника једва преживљава, јер је у овој општини немогуће наћи било какав посао, а велики је број повратника са неријешеним пензионерским статусом и без адекватне примарне здравствене заштите.

 

Извор: срна