ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА ЗА МАСАКР У СЕРДАРИМА

srna

САРАЈЕВО, 24. НОВЕМБРА (СРНА) - Суд БиХ потврдио је оптужницу против Мирсада Ватрача која га терети за ратни злочин против српских цивила у селу Сердари код Котор Вароши 1992. године.
У нападу је убијено 16 цивила старости између четири и 60 година, више лица је рањено, међу њима и жена у поодмаклој трудноћи, а једна жена присилно је одведена у заробљеништво гдје је противзаконито држана и испитивана неколико дана.
У оптужници се наводи да је у нападу учестовало више од 20 припадника Територијалне одбране Котор Вароши, међу којима и оптужени Ватрач, а акција је изведена 17. септембра 1992. године у јутарњим часовима када се највећи број цивила налазио на спавању. Оптужени су знали да су у селу цивили.
Дјеца, жене и старци усмрћени су хицима из ватреног оружја и бацањем ручних бомби, а након напада имовина српских домаћина је паљена и уништавана.
Оптужени Ватрач је, такође, учествовао и у паљењу више породичних кућа и привредних објеката, саопштено је из Одјељења за ратне злочине Суда БиХ.
Тужилаштво БиХ подигло је за исти ратни злочин почетком октобра оптужницу против Фикрета Планинчића, званог Таци (51), Расима Лишанчића (66) и Сеада Мензила (47) из Котор Вароши.
Оптужене терете да су, кршећи правила Међународног хуманитарног права за вријеме рата и оружаног сукоба, учествовали у нападу на цивилно становништво и објекте, те да су посљедице напада смрт, тешке тјелесне повреде цивила и уништавање имовине, чиме су починили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

 

 

Извор: срна