ПАРАСТОС ЗА ЖРТВЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ

Полагање вијенаца на споменик страдалим Србима у Мркоњић Граду
Полагање вијенаца на споменик страдалим Србима у Мркоњић Граду

У капели Светог апостола Марка у Мркоњић Граду данас је, поводом Дана општине, служен парастос за 181 убијеног српског цивила и војника.

Након парастоса, бројне делегације положиле су цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на православном гробљу, једне од највећих масовних гробница у Српској у којој је пронађено 181 тијело Срба који су били звјерски мучени и убијени, а за те злочине нико није одговарао. 

Цвијеће је положено и на централни споменик погинулим борцима Војске Републике Српске на Тргу српске војске. 

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је да Мркоњићани не губе наду да ће правда стићи одговорне и поново апеловала да Тужилаштво у Сарајеву коначно почне са процесуирањем злочина почињених у овом граду. 

Она је напоменула да су прикупљени докази и припремљена тужба "која је била у Хагу и која се сада налази у тужилаштву у Сарајеву", те поново апеловала да Тужилаштво БиХ коначно почне са процесуирањем злочина у Мркоњићу и у осталим западнокрајишким општинама. 

Аничићева је изразила наду да ће одговорни бити осуђени, истичући да је немогуће да за такав злочин нико не одговара. 

Осврћући се на штету која је причињена Мркоњић Граду у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, Аничићева је рекла да се не може поднијети тужба за надокнаду материјалне штете која је причињена граду све док неко не буде кривично гоњен. 

Породице жртава су огорчене, јер се и поред свих доказа још чека на правду. 

Здравко Караћ је 1996. године у масовној гробници пронашао брата. 

"Осјећај је био језив. Застрашујуће је било кад су жтрве идентификоване. Мом брату је око руке била везана сајла, глава је била спљоштена, што значи да је убијен маљем и имао је прострелну рана у лијевом дијелу кључне кости", испричао је Караћ и додао да су сви убијени били мучени на сличан начин. 

Он каже да је изгубио наду да ће неко одговарати за те злочине. 

У Мркоњић Граду је на православном гробљу откривена једна од највећих масовних гробница у Републици Српској у којој је пронађено 181 тијело, а обдукција је показала да су сви на звјерски начин мучени и убијени. 

Током окупације цивили су убијани на најмонструознији начин, имовина систематски пљачкана, а градско подручје девастирано. 

Све се то десило током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина у септембру и октобру 1995. године. Зна се ко су били налогодавци, починиоци, али још нико за те жртве није одговарао. 

Осим ове велике масовне гробнице на подручју поменуте општине, било је и више мањих гробница из којих су ексхумирана укупно 364 тијела. 

За 117 дана хрватске агресије на подручју Мркоњић Града у протеклом рату порушено је и запаљено 2.308 стамбених објеката, док је око 3.000 стамбених објеката уништено и опљачкано, тако да се ратна штета у овој општини процјењује на око 670 милиона КМ. 

Дан општине Мркоњић Град установљен је у знак сјећања на 4. фебруар 1996. године, када су се, послије петомјесечног избјеглиштва, Мркоњићани вратили на своја огњишта. 

У оквиру обиљежавања 4. фебруара биће уприличене бројне културне и спортске манифестације.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png


Везане вијести:

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 19 ГОДИНА ОД ПОВРАТКА НА ОГЊИШТА