ОБИЉЕЖЕНО 23 ГОДИНЕ ОД ОДБРАНЕ ГРАДА

Обиљежена годишњица одбране града Приједора

Обиљежена годишњица одбране града Приједора

У Приједору је данас обиљежена двадесет и трећа годишњица одбране града у знак сјећања на 30. мај 1992. године када је у нападу муслиманских паравојних формација погинуло 15 бораца из редова војске и полиције, а 26 рањено.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора Здравка Карлица рекла је да је 30. мај 1992. у Приједору симбол побједе добра над злом, слободе на тероризмом и патриотизма над издајом.

"Кад убијете војнике у земљи у којој живите, то је тероризам. Кад нападнете полицијску станицу, то је тероризам. У чему је разлика напада на полицијску станицу 30. маја 1992. у Приједору и недавно у Зворнику?", упитала је Карлица.

Она ја истакла да су муслиманске паравојне јединице прве и организовано почеле рат у Приједору.

"Прва жртва рата у Приједору је полицајац Раденко Ђапа, убијен 30. априла 1992. године, а затим војници ЈНА Раде Лукић и Радован Милојица убијени на пункту Хамбарине 22. маја 1992. године када су тешко рањена још четири припадника ЈНА, Недељко Антуновић, Миленко Лулић, Синиша Мијатовић и Ратко Милојица", навела је Карлица.

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је да ће датум одбране града остати забиљежен у историји, јер онај ко нема историју нема ни будућност.

"Овдје смо да се сјетимо оних који су тада изгубили животе, да утјешимо њихове породице и да кажемо једно велико хвала свим борцима за ослобођење Републике Српске", каже Павић.

Он је нагласио да се историја не може прекрајати и да политички судови или било чије оцјене не могу промијенити оно што су грађани Приједора доживјели.

"Немојмо заборавити оно што се дешавало, праштајмо јер само у праштању можемо видјети будућност", поручио је Павић.

Парастос погинулима у одбрани града Приједора и свим погинулим и умрлим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату служио је протојереј-ставрофор Ранко Малетић.

Вијенце на споменик "За крст часни" положили су изасланик предсједника Републике Српске, представници министарстава рада и борачко-инвалидске заштите и управе и локалне самоуправе, Борачке организације Републике Српске, Правобранилаштва Републике Српске, града Приједора, градске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, те ратних војних инвалида.

Вијенце су положили и представници Центра јавне безбједности Приједор, припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, као и делегације Касарне "Жарко Згоњанин" Приједор, СУБНОР-а, чланови породица погинулих и рањених и друге делегације.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Борис Радаковић: Гугл и хронологија злочина у Приједору ...

КАРЛИЦА: СРПСКА НАСТАЛА НА ОДБРАНИ, А НЕ НА ГЕНОЦИДУ

обиљежено 20 година од одбране града од "зелених беретки"