ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД ПОГИБИЈЕ 56 БОРАЦА ВРС

Роса Крпић на гробу свог сина Дарка
Роса Крпић на гробу свог сина Дарка

У Новом Граду јуче је обиљежено 22 године од погибије три цивила и 56 припадника Четвртог батаљона Новоградске бригаде Војске Републике Српске у нападу на локалитет Сува међа у Бањанима који су извели припадници такозване Армије БиХ из Цазинске крајине.

Након служења парастоса у капели на мјесном гробљу у Пољавницама јереј Небојша Њежић рекао је да је међу Србима у Новом Граду, у Пољавницама, данашњи датум запамћен по страдању српских бораца. 

Он је додао да је непријатељ, кроз историју, за злочине над Србима бирао управо најсветије и најрадосније дане, као што су божићни и васкршњи празници. 

"Каже се да је историја учитељица живота, а данас треба додати да је на нама да ли ћемо положити историјски тест. Не смијемо заборавити дане као што је овај, јер ако се на данашњи датум буде узносила молитва и палиле свијеће, наше жртве неће бити заборављене", рекао је јереј Њежић. 

На гробљу у Пољавницама сахрањено је пет бораца погинулих на јучерашњи дан, међу којима и двадесеттрогодишњи Дарко Крпић. Његова мајка Роса каже да ће се до краја живота поносити сином који је уградио живот у темеље Републике Српске. 

Шеф општинског Одсјека за борачко-инвалидску заштиту Александар Јанковић каже да општина Нови Град велику пажњу посвећује датумима из новије српске историје. 

"Данас смо се молитвено сјетили свих наших погинулих бораца, а општина Нови Град је 11. јануар уврстила у календар значајних датума", рекао је Јанковић. 

Делегације општинске Борачке организације и општине Нови Град јуче су положиле вијенце и прислужиле свијеће и на мјесном гробљу у Горњој Чађавици гдје је сахрањено шест бораца Новоградске бригаде погинулих 11. јануара. 

Парастос за погинуле борце служен је и на овом гробљу и у храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА ЦЕНТРАЛНО СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ