ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД ФОРМИРАЊА НОВОГРАДСКЕ БРИГАДЕ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/novi grad.jpgНОВИ ГРАД, 5. ЈУЛА /СРНА/ - Борци Новоградске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ су часно и јуначки бранили западне границе Српске, а сјећање на оне који су своје животе уградили у њене темеље његоваће и будуће генерације, поручио је предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић.


Обраћајући се гостима приликом обиљежавања 22 године од формирања Новоградске бригаде ВРС у Блатни код Новог Града, Гачић је подсјетио да је ова бригада формирана од јединица Територијалне одбране са задатком да одбрани западне границе Републике Српске.

Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић подсјетила је да је обиљежавање Дана бригаде велики и значајан чин. "Значајно је за нашу историју и за нашу будућност да не заборавимо наше борце који су се борили широм Републике Српске. Сви који су се борили за Српску су велики људи и заслужили су пажњу", рекла је Рајилићева.

Предсједник Борачке организације Прњавор и командант Прњаворске бригаде ВРС Владо Живковић рекао је да су борци Новоградске бригаде чували и одбранили границе своје општине.

Он је подсјетио је да је Прњаворска бригада у септембру 1995. године заједно са Новоградском учествовала у одбрани града. "Супроставили смо се далеко јачем непријатељу и нисмо дозволили да се остваре мрачни циљеви током агресије Хрватске војске на Републику Српску", подсјетио је Живковић.

Замјеник команданта Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ Јовица Достић нагласио је да пук његује традицију ВРС-а и народа из којег је потекао. "Велика је то част и обавеза која је припала припадницима пука", истиче Достић.

Ратни командант Новоградске бригаде Ранко Дабић рекао је да Новоградска бригада у вријеме формирања није имала базу у бившој ЈНА.

"Нисмо имали ништа осим нешто технике, али смо ипак од 29. јуна до октобра 1992. године успјели да формирамо бригаду у правом смислу. Новогардска бригада је бранила простор на којем живи српски народ и иза себе оставила частан траг", нагласио је Дабић.

Јединице Новоградске бригаде ВРС упућиване су и на друга ратишта, а у посебно тешкој ситуација је била у септембру 1995. године када је била у полуокружењу припадника Хрватске војске и такозване Армије БиХ.

Током одбрамбено-отаџбинског рата кроз редове Новоградске бригаде прошло је 8.263 борца, њих 338 је погинуло, а 1.003 рањено.

Обиљежавање Дана Новоградске бригаде почело је јутрос служењем парастоса у храму Свете Тројице у Блатни, а затим су код Спомен-плоче у Коп центру вијенце положиле делегације Новоградске бригаде, општине Нови Град, Борачке организације Нови Град и Прњавор, Савеза удружења и организација ратних војних инвалида Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png