ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСНИВАЊА ШЕСТЕ САНСКЕ ПЈЕШАДИЈСКЕ БРИГАДЕ

ОШТРА ЛУКА, 28. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Оштрој Луци данас је обиљежен Дан оснивања Шесте санске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да се данас навршавају 23 године од формирања Шесте партизанске бригаде у оквиру ЈНА која од 1992. године постаје Шеста санска пјешадијска бригада у саставу Војске Републике Српске. 

"Оно што јавност Републике Српске врло мало зна јесте да су овдје у Санском Мосту сви они који нису пружали оружани отпор, који се нису илегално наоружавали и који се нису паравојно и параполицијски организовали, остали мирно да живе без обзира на националност до краја рата", рекао је Савчић. 

Он је подсјетио да је био учесник борби у завршним операцијама на западном дијелу Републике Српске и да је управо овдје, на десној обали Сане, крајем октобра 1995. године, завршен рат на овим просторима и да је његова јединица ту извела посљедња борбена дејства у прошлом рату. 

"Лично сам врло везан за Шесту санску пјешадијску бригаду пошто се наш ратни пут укрштао од 1992. до 1995. године, а исто тако, као и многи Сањани, носим болне успомене на 10. октобар 1995. годне и пад Санског Моста на начин на који се десио и под околностима које још нису у потпуности разјашњене", навео је Савчић. 

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица рекао је да је Шеста санска пјешадијска бригада дала велики допринос у одбрамбено-отаџбинском рату. 

"Њен пут је дуг, као и већине других бригада које су формиране и биле велике по броју, снажне, опремљене и практично су прошле читаву Републику Српску, да ли по батаљонима или комплетне. Шеста санкса је посебно дошла до изражаја у завршним операција, гдје је велики број њених припадника, нажалост, и погинуо", рекао је Торбица. 

На ратни пут Шесте санске пјешадијске бригаде подсјетио је један од њених ратних команданата пуковник Никола Кајтез, рекавши да је бројала од 1.500 до 4.500 бораца у свом саставу, а да је током рата кроз ову јединицу прошло више од 15.000 бораца. 

"Била је то једна од бригада које су чиниле окосницу Првог крајишког корпуса. Учествовала је на свим ратиштима, осим у Херцеговини, и гдје год је дошла бивали су охрабрени борци других јединица. Борци Шесте санске важили су за веома храбре и ми, у командујућем кадру, смо врло поносни на њих", рекао је Кајтез. 

Он је навео да је из ове јединице погинуло 359 бораца, од којих 71 несрећним случајем, а рањено 1.325 од којих 332 тешко. 

Предсједник Борачке организације општине Оштра Лука Јанко Стојнић рекао је да у овом мјесту не постоји централни споменик борцима одбрамбено-отаџбинског рата, јер то финансије не дозвољавају, пошто је ријеч о изразито неразвијеној општини. 

"Изградња зграде у којој ће се налазити спомен-соба, започета 2007. године, још није завршена. Привремену спомен-собу имамо изнад локалног ресторана, гдје се одржавају и сједнице локалног парламнета", рекао је Стојнић.

Обиљежавање Дана оснивања Шесте пјешадијске бригаде Војске Републике Српске почело је парастосом погинулим борцима у храму Христа Спаситеља и полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа у спомен-соби. 

Вијенце су положили представници Владе Републике Српске, Борачке организације Републике Српске, Трећег пјешадијског Република Српска пука, Борачке организације града Приједора, градске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, руководство општине Оштра Лука и породице погинулих бораца.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

117 дана терора

ПОМЕН БРАНИОЦИМА ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ

Годишњица 6. Санске пјешадијске бригаде