ОБИЉЕЖЕН ДАН ОДБРАНЕ НОВОГ ГРАДА

Нови Град

НОВИ ГРАД, 25. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - У Новом Граду јуче је обиљежен Дан одбране, сјећање на септембар 1995. године када је Војска Републике Српске на самом прилазу у град зауставила напад јединица Петог корпуса такозване Армије БиХ из Цазинске крајине и потиснула их на садашњу ентитеску границу. Делегације општине, Борачке организације и Организације породица погинулих бораца положиле су јутрос вијенац и прислужиле свијеће код централног Спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске.


Ратни ветерани, представници борачких удружења, општине, као и ученици новоградских основних и средњих школа окупили су се затим на Tргу Младена Ољаче одакле су се упутили у Маршу слободе према Новској планини гдје је у септембру 1995. године била посљедња линија одбране Новог Града.

Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић подсјетила је да је 25. септембар значајан дан који се од прије три године и званично обиљежава као један је од значајних датума новоградске општине. 

"Данас се сјећамо и одајемо признање нашим борцима који су тих септембарских дана прије 17 година кренули у одсудну битку за наш град", рекла је она.

Пригодан историјски час одржао је Мирко Мачак, командант Шестог батаљона, чији су припадници 21. и 22. септембра 1995. године остали на Новској планини и тог часа били једина јединица ранга батаљона у саставу Другог крајишког корпуса која је формацијски постојала и дјеловала.

"Касније су нам се придружиле и друге јединице и направљена је линија одбране управо на мјесту гдје данас славимо Дан одбране Новог Града", рекао је Мачак.

Он је објаснио да је потом, 25. септембра линија стабилизована и покренута су борбена дејства у којима су ослобођени привремено окупирани дијелови општине Нови Град, а затим и територија општине Крупа на Уни.

Према његовим ријечима, били су то пресудни тренуци не само за Нови Град, јер да није заустављен, напад Армије БиХ би био настављен уз ријеку Сану.

Након историјског часа, дружење је настављено уз војнички ручак. 

Општина Нови Град је у септембру 1995. године била нападнута прво од регуларне Хрватске војске 18. и 19. септембра, а када је одбијен тај напад,сљедећих дана услиједио је напад такозване Армије БиХ.

 

Извор: срна

 

 

Везане вијести: 

Марко Јанковић: Одбрана западно крајишких општина септембра 1995. године

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ОДБРАНЕ ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ