ОБИЉЕЖЕН ДАН ДРУГОГ КРАЈИШКОГ КОРПУСА

Служењем парастоса у цркви Рођења Пресвете Богородице и полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје погинулим борцима у Рибнику је данас обиљежен Дан Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Полагање вијенаца на споменик погинулим борцима у Рибнику

Полагање вијенаца на споменик погинулим борцима у Рибнику

Обиљежавању Дана Другог крајишког корпуса присуствовао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић, који је подсјетио да је овај корпус формиран 25. маја 1992. године с циљем одбране српског народа и стварања Републике Српске. 

Савановић је навео да је током Одбрамбено-отаџбинског рата кроз Други корпус прошло 18.000 бораца од којих је 2.000 погинуло. "Сви треба да их поштујемо и да их сјећамо", рекао је Савановић. 

Он је додао да ће бити размотрено да обиљежавање Дана Другог крајишког корпуса да буде уврштено у календар обиљежавања значајних историјских догађаја од републичког значаја, с обзиром да се оперативно подручје Корпуса простирало на седам до осам општина. 

Пуковник у пензији Микајило Митровић рекао је да је важно да се обиљежавају значајни датуми из новије историје и да се почаст људима који су створили Републику Српску и заштитили српски народ од геноцида. 

"Значајно је да наша поколења знају да су њихови родитељи учествовали у рату и да су били часни борци", рекао је Митровић. 

Начелник општине Рибник Горан Савић рекао је да је ова општина са задовољством прихватила да буде домаћин овогодишњег обиљежавања Дана Другог крајишког корпуса, с обзиром на његог значај у протеклом рату. 

"Много бораца са нашег простора били су припадници Другог крајишког корпуса. Морамо се сјетити оних који су дали животе за стварање Српске и са поштовањем се односити према њиховим породицама", рекао је Савић. 

Осим испред централног спомен-обиљежја, бројне делегације вијенце су положиле и испред паноа са сликама погинулих бораца у згради општине.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПРВИ КРАЈИШКИ КОРПУС - ГОДИШЊИЦА - Jadovno 1941.

ОПЕРАЦИЈА КОРИДОР - Битка за пут живота, I део - Jadovno 1941.

Западно крајишке општине - Jadovno 1941.