ОБИЉЕЖАВАЊЕ ОДБРАНЕ ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ

Амблем

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Козарској Дубици данас ће бити обиљежено 17 година од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије.Обиљежавању овог датума присуствоваће и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, саопштено је из ресорног министарства. 

Програм обиљежавања почиње у 9.00 часова служењем литургије у храму Свете Петке, након чега је у 11.00 часова предвиђено полагање вијенаца на Спомен-крсту у Козарској Дубици. 

У 11.20 предвиђено је обраћање званичника, а у 12.00 часова умјетнички програм. 

Поводом обиљежавања 17 година од одбране од агресије хрватских оружаних снага у Козарској Дубици ће, у оквиру манифестације "Септембарски дани одбране" до 29. септембра бити уприличен низ догађаја комеморативног, спортског и вјерског карактера. 

Према подацима владиног Центра за истраживање ратних злочина, у агресији Хрватске војске 18. и 19. септембра 1995. године на подручју четири пограничне општине Републике Српске - Козарске Дубице, Новог Града, Костајнице и Градишке, на изузетно бруталан начин убијена су 104 цивила и војника, те причињена огромна материјална штета. 

Хрватске војне снаге успјеле су у ноћи између 17. и 18. септембра 1995. године на два мјеста да пређу ријеку Уну - код Новог Града и Козарске Дубице, и пробију граничну линију одбране. 

За злочине хрватске војске почињене током агресије на територији западнокрајишких општина Републике Српске до данас нико није одговарао, упркос томе што су први извјештаји о почињеним ратним злочинима против цивилног становништва надлежним институцијама поднесени још 1996. године. 

Процјена причињене материјалне штете у Новом Граду је око 80 милиона марака, у Козарској Дубици 50 милиона и у Костајници око 40 милиона КМ. 

Обиљежавања 17. годишњице одбране западнокрајишких општина Републике Српске од агресије хрватске војске у септембру 1995. године организује Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у сарадњи са општином Козарска Дубица.

 

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

Марко Јанковић: Одбрана западно крајишких општина септембра 1995. године