ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА КРАЈИШКИХ БРИГАДА

16 Кrajiska motorizovana brigada

БАЊАЛУКА, 16. СЕПТЕМБРА (СРНА) - У цркви Свете Тројице у Бањалуци данас ће, поводом обиљежавања двадесет година од оснивања Шеснаесте крајишке моторизоване бригаде, бити служен парастос погинулим борцима ове бригаде.
Служење парастоса почеће у 9.00 часова, након чега ће чланови Организационог одбора положити вијенце на спомен-чесми на гробљу Свети Пантелија, те на гробу команданта Првог крајишког корпуса генерала Момира Талића у селу Пискавица код Бањалуке.
У Културном центру Банског двора у Бањалуци у 20.00 часова биће одржана свечана академија на којој ће се присутнима обратити представници Борачке организације, као и београдски глумац Петар Божовић.
Чланови Организационог одбора ће сутра положити вијенце и запалити свијеће за помен страдалима у Машићима у општини Градишка.
За обиљежавање годишњице ове бригаде упућен је позив највишим функционерима РС, као и представницима борачких организација западнокрајишких општина.
Двадесет година од формирања Друге крајишке бригаде биће обиљежено у недјељу, 18. септембра. Обиљежавање ће почети у недјељу у 12.00 часова код споменика погинулим борцима Друге крајишке бригаде, гдје ће бити служен парастос и положено цвијеће, а након чега ће организациони одбор примити породице погинулих и несталих бораца.
Вијенци ће бити положени на спомен-чесму на гробљу "Свети Пантелија", споменик погинулим борцима Народно-ослободилачког рата и спомен-костурници на Новом гробљу.
Бригада је учествовала на ратиштима широм Републике Српске у пробијању Коридора. Од 23 000 бораца ове бригаде њих 223 изгубило је живот за РС, док је 750 рањено, а 11 се води као нестало.

 

Извор: срна