МУСЛИМАНСКИ ЕКСТРЕМИСТИ КРИВИ ЗА СУКОБ У ПРИЈЕДОРУ

Здравка Карлица
Здравка Карлица

Муслимански екстремисти криви су за сукоб у Приједору 1992. године, рекла је предсједник приједорског Удружења породица несталих, заробљених и погинулих Здравка Карлица на суђењу генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу.

У наставку суђења генералу Младићу, послије једномјесечне паузе, Карлица је као свједок одбране испричала да је њен супруг Зоран убијен у љето 1992. у нападу муслиманских формација. 

Она је истакла да је њен муж у мају те године учествовао у преговорима о разоружавању паравојних формација у претежно муслиманском селу Козарац, преноси Бирн. 

"Умјерена струја Странке демократске акције /СДА/ прихватала је разоружавање, али екстремна струја није, и дошло је до сукоба", рекла је Карлица. 

Током унакрсног испитивања, она је навела да је велики број Хрвата и Бошњака отишао прије рата. 

За житеље два муслиманска села прецизирала је да су у својим кућама остали све до операције "Олуја" у августу 1995. године. 

Прије свједочења Карлице, одржана је кратка статусна конференција на којој је предсједавајући судија Алфонс Ори рекао да ће одбрана генерала Младића пред Трибуналом у Хагу потрајати цијелу 2015. а "протегнуће" се и на 2016. годину. 

Према његовим ријечима, до сада је генералова одбрана извела једну трећину од 300 најављених свједока, а за то је утрошила мање од једне трећине времена које је добила. 

Међу свједоцима ће бити и генералова супруга Босиљка. 

Бранилац Бранко Лукић рекао је да би Босиљка Младић требало да свједочи о генераловом боравку у Београду од 14. до 17. јула 1995. године. 

У то вријеме су, према наводима оптужнице, снаге под Младићевом командом "стријељале око 7.000 муслиманских заробљеника из Сребренице". 

Лукић је истакао да ће путем исказа Босиљке Младић и других свједока одбрана доказати да Младић, док је био у Београду, није могао да командује трупама Војске Републике Српске. 

Суђење Младићу биће настављено сутра.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

КАРЛИЦА: СРПСКА НАСТАЛА НА ОДБРАНИ, А НЕ НА ГЕНОЦИДУ

Обиљежавање дана погинулих и несталих у ... - Jadovno 1941.

мерон и хашки трибунал умјесто помирења ... - Jadovno 1941.