ЛУКАЧ: ПОГИНУЛИ ПРИПАДНИЦИ МУП-а НЕ СМИЈУ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНИ

Обраћање министра унутрашњих послова Драгана Лукача приликом откривања споменика погинулим припадницима МУП-а
Обраћање министра унутрашњих послова Драгана Лукача приликом откривања споменика погинулим припадницима МУП-а

БАЊАЛУКА /СРНА/ - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да 772 погинула и нестала припадника овог министарства у одбрамбено-отаџбинском рату не смију и не могу бити заборављени, јер су они темељ Републике Српске.

Лукач је на освештању спомен-обиљежја погинулим припадницима Центра јавне безбједности /ЦЈБ/ Бањалука рекао да је то успомена свима и лекција племенитости садашњим генерацијама. 

"Доказ да нису заборављени је чињеница да су њихове колеге иницирале идеју изградње овог спомен-обиљежја, да би њихову жртву учинили вјечном", рекао је Лукач, наводећи да су припадници овог центра показали колегијалност и скромним прилозима допринијели овјековјечењу успомене. 

Према његовим ријечима, породицама страдалих полицајаца се не може надокнадити њихов губитак, али ће Министарство учинити све да истраје на чувању од заборава њихове храбрости и несебичности. 

Лукач је изразио захвалност предсједнику Републике Српске и свима који су дали допринос изградњи спомен-обиљежја. 

Начелник ЦЈБ Бањалука Младен Марић напоменуо је да су припадници ове организационе јединице МУП-а стали у одбрану српског народа и Републике Српске раме уз раме са њеном војском, те храбро, часно и пожртвовано извршавали све борбене задатке. 

"Та храброст и пожртвованост имала је огромну цијену, јер је велики број припадника активног и резервног састава полиције, као и других неовлашћених радника Центра положио живот за Републику Српску", рекао је Марић. 

Он је додао је најсветија обавеза памћење и поштовање њихове жртве, те чување Републике Српске, као највредније тековине коју су повјерили. 

"Задатак свих нас припадника МУП-а јесте да дужности које су нам повјерене обављамо храбро, часно и достојанствено, и омогућимо највиши ниво безбједности свим нашим грађанима", нагласио је Марић. 

Он је рекао да је највећи дио средстава за изградњу спомен-обиљежја прикупљен од радника ЦЈБ Бањалука и Приједор, те радника МУП-а, и захвалио за финансијску подршку предсједнику Српске, који је дао највећу донацију. 

Вијенце на новоосвештано Спомен-обиљежје за 189 погинулих припадника ЦЈБ Бањалука положили су представници њихових породица, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Жељка Цвијановић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, директор Полиције Републике Српске Гојко Васић, начелници ЦЈБ Бањалука и ЦЈБ Приједор, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, Борачке организације Републике Српске, Савеза логораша, Републичке организације породица заробљених и погинулих бопраца и несталих цивила, те представници градова Бањалука и Приједор.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СРПСКОГ ПОЛИЦАЈЦА КАСАПИЛИ МОТОРНОМ ТЕСТЕРОМ ...

ПОЛИЦАЈЦИ У ХУМАНОЈ АКЦИЈИ ГРАДЊЕ КУЋЕ - Jadovno 1941.

ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ БАЊАЛУЧКОГ ОДРЕДА - Jadovno 1941.

Парастос припадницима МУП-а страдалим у ... - Jadovno 1941.