КРСНА СЛАВА И СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЛЕ БОРЦЕ

Мркоњић Град

МРКОНЈИЋ ГРАД, 1.АВГУСTА /СРНА/ - Правда увијек стигне и ми је чекамо, поручила је данас начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић на свечаности поводом обиљежавања Светог пророка Илије, крсне славе општине, и Дана 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.

 

 

Око 300 војника 11. мркоњићке пјешадијске бригаде дало је своје животе у протеклом рату за Републику Српску, а у Мркоњић Граду је пронађена и једна од највећих масовних гробница из које је есхумирано 181 тијело.

Све жртве су звјерски мучене и убијане, а ни до данас за те стравичне злочине нико није одговарао.

„Двадесет година причамо исту причу, али кажу да је понављање мајка знања и вјерујемо да ћемо једног дана поднијети тужбу против Хрватске. То не можемо све док први човјек не буде осуђен за ратни злочин на подручју Мркоњића", рекла је Аничичева. 

Након парастоса за борце погинуле у протеклом рату представници Владе, општинских и борачких организација, те бројних удружења, положили су цвијеће на спомен-обиљежја масовне гробнице на Градском православном гробљу. 

Положени су вијенци и на централно спомен-обиљежје на Tргу српске војске, а у Културном центру „Петар Кочић “ одржана је и академија у част 11. пјешадијске бригаде. 

„Обиљежавамо двадесету годишњицу бригаде која је дала немјерљив допринос у одбрани Српске. Овај простор је био окупиран, претрпили смо огромне жртве у цивилном становништву, а послије окупације и штете у материјалном смислу и зато овај датум треба да се памти и обиљежава", рекао је Пантелија Ћургуз, предсједник Борачке организације РС. 

Он је подсјетио да се у Мркоњић Граду налази једина масовна гробница на простору БиХ за коју постоје документи и све се зна, знају се налогодавци и извршиоци, зна се ко су жртве, има опис догађаја, али нема интересовања суда и тужилаштва БиХ . 

"Ако би се процесуирао овај догађај, онда пада пројекат по коме су Срби извршили агресију у БиХ, падају пројекти по којима је српски народ геноцидни народ и Српска геноцидна творевина и више не би могли да пред међународним институцијама правдају те тврдње по којима су они жртве, а ми злочинци“, казао је Ћургуз. 

Церемонијама у Мркоњић Граду присутвовао је и министар Финансија Српске Зоран Tегелтија.

Славске свечаности и ломљење славског колача одржаће се сутра навече на Tргу краља Петра И Карађорђевића Мркоњића

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png