КАМЕНИ ЦВИЈЕТ СА 575 ИМЕНА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/prijedor-obiljezavanjel.jpgПРИЈЕДОР/СРНА/ - Полагањем вијенаца испред централног споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата "За крст часни" и освештањем Спомен-обиљежја "Камени цвијет" у споменичком комплексу јуче је почело обиљежавање 21. годишњице формирања приједорских бригада - 43. моторизоване и Пете козарске бригаде Војске Републике Српске.Начелник општине Приједор Марко Павић рекао је да Приједор неће заборавити своје бригаде и борце који су дали своје животе за слободу свог града и своје земље. 

"Ово је прилика да се присјетимо свих оних који су дали своје животе и жртвовали се за све оно што ми данас имамо и традиције ове двије бригаде треба његовати, а ми ћемо и даље подржавати активности које су везане за рад Борачке организације", рекао је Павић у обраћању присутнима. 

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Приједор Здравка Карлица потврдила је да је на каменим плочама на Спомен-обиљежју исписано 575 имена погинулих припадника полиције и двије бригаде Војске Републике Српске. 

"Остале су празнине за погинуле борце ових бригада из других општина чија ће имена бити дописана након детаљне ревизије", рекла је Карлица. 

Говорећи о доприносу ових бригада одбрани српског народа и стварању Републике Српске, предсједник Борачке организације општине Приједор Радован Рајилић подсјетио је да су ове двије ратне јединице мобилисане 16. односно 18. септембра 1991. године и да је кроз њихове редове у рату прошло око 35.000 бораца. 

Помен погинулим борцима служен је у Цркви Пресвете Богородице на Пашинцу, а потом су делегације Борачке организације, општине Приједор, приједорског гарнизона, резервних војних старјешина, СУБНОР-а и политичких партија положиле вијенце и на Спомен-плочу Музеја отаџбинског рата у касарни "Жарко Згоњанин". 

Обиљежавање Дана приједорских бригада настављено је традиционалним дружењем бораца посљедњег рата уз богат културно-умјетнички програм и војнички ручак. 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png