ИСТОРИЈСКИ ЧАС ПОСВЕЋЕН ОДБРАНИ ОД ХРВАТСКЕ АГРЕСИЈЕ

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 17. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У свим основним школама у Козарској Дубици и Средњошколском центру "Никола Тесла" данас ће бити одржан историјски час посвећен догађајима из септембра 1995. године, када је подручје те општине одбрањено од агресије хрватске војске.


"Наставници историје, представници Борачке организације и непосредни учесници одбране општине ученицима ће говорити о ратним догађајима из септембра 1995. године", најављено је из Општинске борачке организације.

У саоштењу се додаје да је ово трећа година да се 17. септембра организује историјски час и та ће пракса постојати и у будуће.

Светом литургијом и поменом погинулим борцима Војске Републике Српске у Козарској Дубици ће сутра бити обиљежено 19 година од одбране општине од хрватске агресије 1995. године.

Света литургија биће служена у Спомен-храму Света Петка у Козарској Дубици у 9.00 часова.

Према програму, који је утврдио Организациони одбор на чијем челу је начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро, комеморативни скуп код Спомен-крста на обали ријеке Уне почеће сутра у 10.00 часова.

Планирано је да се на комеморацији код Спомен-крста обрате предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, предсједник општинске Борачке организације Драгољуб Ћибић и начелник општине Миле Злојутро.

Дан касније, 19. септембра, биће положено цвијеће код Тополе ужаса у Доњој Градини на обиљежју мјеста погибије полицајца Зорана Булића.

У оквиру "Септембарских дана одбране" у Козарској Дубици ће у недјељу, 21. септембра, бити обиљежен Дан 11. дубичке бригаде.

Током два дана хрватске агресије на општину Козарска Дубица, од дејства артиљерије и у непосредним борбама погинуле су 44 особе, односно 32 припадника дубичке бригаде Војске Републике Српске и 12 цивила, који су се затекли на путу уз ријеку Уну.

Хрватске војне снаге успјеле су у ноћи између 17. и 18. септембра 1995. године на два мјеста да пређу ријеку Уну - код Новог Града и Козарске Дубице, и пробију граничну линију одбране.

За злочине хрватске војске почињене током агресије на подручју западнокрајишких општина Републике Српске до данас нико није одговарао, упркос томе што су први извјештаји о почињеним ратним злочинима против цивилног становништва надлежним институцијама поднесени још 1996. године.

 

 

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ОДБРАНА ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Битка на хумкама предака

Спржени "Громови"

ДЕВЕТНАЕСТ ГОДИНА ОД ХРВАТСКЕ АГРЕСИЈЕ