ИСТОРИЈСКИ ЧАС О ОДБРАНИ ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ

Козарска Дубица

Козарска Дубица

У свим основним и средњим школама у Козарској Дубици сутра ће бити одржан историјски час поводом обиљежавања 20 година од одбране те општине и западне границе Републике Српске од хрватске агресије.

 

Наставници историје, представници Борачке организације-старјешине и борци, непосредни учесници одбране, ученицима ће говорити о ратним догађајима из септембра 1995. године. 

 

Из Борачке организације општине Козарска Дубица саопштено је да се историјски час организује у школама уназад четири године, дан уочи  обиљежавања годишњице одбране, те да ће та пракса бити настављена и убудуће. 

 

За ученике Основне школе "Мајка Кнежопољка" у Кнежици историјски час биће организован с почетком у 8.20 часова, а за ученике у подручној школи у Међувођу у 9.30 часова. 

 

Историјски час у школи "Свети Сава" у Козарској Дубици почеће у 11.30, а у школи "Вук С. Караџић" у 12.20 часова. 

 

У Средњошколском центру "Никола Тесла" почетак часа најављен је за 9.30 часова. 

 

Централна манифестација "Одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије" биће одржана у петак, 18. септембра у Козарској Дубици. 

 

У току трајања офанзиве Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и Армије БиХ на југозападни дио Републике Српке, Хрватска је напала и западни дио Српске на простору од Новог Града до Градишке, са намјером да се окупира територија до Бањалуке и створе предуслови да се дејства продуже до ријеке Дрине. 

 

У агресији хрватске војске 18. и 19. септембра 1995. године на подручју западно-крајишких општина, односно на територије општина Козарска Дубица, Нови Град и Костајница, убијена су 104 лица, од којих 54 цивила и 50 припадника оружаних снага Републике Српске. 

 

Насеља и градови су претрпјели велика разарања и штете.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПОРАЖАВАЈУЋЕ НЕПРОЦЕСУИРАЊЕ ЗЛОЧИНА

ЗАПАДНИ ДИО СРПСКЕ ОДБРАЊЕН ЗАХВАЉУЈУЋИ ЈЕДИНСТВУ

ПОМЕН БРАНИОЦИМА ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ

Западно крајишке општине - Јадовно 1941.