ХРИЗОСТОМ: ПОВРАТАК НА ОГЊИШТЕ МОРАЛНА ОБАВЕЗА СВАКОГ СРБИНА

Hrizostom

БАЊАЛУКА, 8. МАЈА /СРНА/ - Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачи Хризостом апеловао је на све прогнане из ове епархије да се одлуче за повратак на своја огњишта и имања.

"Ваше опредјељење и одлука за повратак на своје и обнову свега онога што су наши очеви, ђедови, прађедови и славни преци ствaрaли питање је историјске и моралне обавеза сваког Србина, ма гдје био и ма чиме се бавио", навео је владика Хризостом.

Он је истакао да је Међународна конференција за избјеглице, прогнане и расељена лица, која је недавно одржана у Сарајеву, посљедња прилика и шанса свим прогнанима и расељеним лицима да остваре основна људска права, а то је право на враћање имовине, на обнову оштећених, запаљених и девастираних домова и економских добара.

"Опредјељење и одлука за повратак је морална сатисфакција свим погинулим за слободу, за мир, за историјско право српског народа на овим српско-крајишким просторима, свим палим у борбама за слободу крајишких простора почевши од оних против Турака па све до палих у посљедњем отаџбинском рату 1992-1995. године", навео је владика Хризостом.

Он је оцијенио да опредјељење и одлука за повратак значе велику жртву, велика одрицања и велики труд, саопштено је из Епархије бихаћко-петровачке.

"Нека нико лакомислено не помисли да ће неко други умјесто нас и за нас радити. Не, браћо и сестре, нико не треба радити за нас или ради нас. Чувајмо своје достојанство и понос", поручује владика Хризостом.

Епископ бихаћко-петровачки нагласио је да повратак и обнова изискују стрпљење, рад, труд и напор.

"Најнепримјереније је само кукати над својом судбином и понављати како нам је тешко, како нам нико не помаже. Урадимо нешто за себе па ће нам и други помоћи, иако је то тешко треба знати да је то цијена новог задовољства, односно изновног стваралаштва", закључио је владика Хризостом. 

 

 

 

Извор: срна