ДУДАКОВИЋ ДО КРАЈА ГОДИНЕ ПРЕД ЛИЦЕМ ПРАВДЕ

Посмртни остаци у бихаћкој касарни која је била под директном командом Атифа Дудаковића

Посмртни остаци у бихаћкој касарни која је била под директном командом Атифа Дудаковића

Пензионисани генерал такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић до краја године наћи ће се на оптуженичкој клупи због ратних злочина почињених над Србима, пише "Прес Република Српска".

Лист наводи да су тужиоци Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ при крају вишегодишње истраге против ратног команданта Петог корпуса бошњачке војске, кога, према тврдњама саговорника "Преса", терете за бројне злочине које су његови потчињени извршили над заробљеним српским цивилима и војницима у пет западнокрајишких општина 1994. и 1995. године.

Извори листа рекли су да очекивано подизање оптужнице против Дудаковића нема везе са недавно изнесеним захтјевима предсједника Републике Српске Милорада Додика о неопходности промјена у начину рада Суда и Тужилаштва БиХ.

Они су навели да пензионисаног бошњачког генерала од одговорности за почињене злочине овог пута неће моћи да спасе ни несумњиви утицај који на одређени број тужилаца у Тужилаштву БиХ имају политичке странке из Сарајева, првенствено СДА.

"Прес" пише да, осим Дудаковића, кога као главнокомандујућег терети за ратне злочине почињене у операцијама такозване Армије БиХ под кодним називима "Слобода-Тигар 94", "Грмеч 94" и "Сана 95", Тужилаштво БиХ припрема оптужнице за још двадесетак Бошњака, некадашњих припадника Петог корпуса.

У тим акцијама убијено је 870 српских цивила и 400 заробљених припадника Војске Републике Српске, а спаљено и уништено десетине српских села на подручју општина Босански Петровац, Бихаћ, Босанска Крупа, Сански Мост и Кључ.

Власти Републике Српске су још 2006. године поднијеле кривичну пријаву против Атифа Дудаковића за ратне злочине над Србима, а Министарство унутрашњих послова Републике Српске је у неколико наврата допуњавало ту пријаву.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПОД ИСТРАГОМ ДУДАКОВИЋ И 21 ОФИЦИР ПЕТОГ КОРПУСА ...

БиХ штити злочинца Дудаковића - Jadovno 1941.

ПРИКУПЉЕНО ДОВОЉНО ДОКАЗА ПРОТИВ ДУДАКОВИЋА ...

Западно крајишке општине - Jadovno 1941.