ДЕВЕТНАЕСТ ГОДИНА ОД ХРВАТСКЕ АГРЕСИЈЕ

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Светом литургијом и поменом погинулим борцима Војске Републике Српске у Козарској Дубици ће у четвртак, 18. септембра, бити обиљежено 19 година од одбране подручја те општине од хрватске агресије у септембру 1995. године.


Света литургија и помен погинулим и настрадалим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске биће служена у Спомен-храму Света Петка у Козарској Дубици 18. септембра у 09.00 часова.

Према програму, који је утврдио Организациони одбор на чијем челу је начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро, комеморативни скуп код Спомен-крста на обали ријеке Уне почеће у 10.00 часова, служењем помена страдалим војницима и цивилима.

Планирано је да се на комеморацији код Спомен-крста присутнима обрате предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, предсједник општинске Борачке организације Драгољуб Ћибић, начелник општине Миле Злојутро и посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац.

Дан касније, 19. септембра, биће положено цвијеће код Тополе ужаса у Доњој Градини на обиљежју мјеста погибије полицајца Зорана Булића.

У оквиру "Септембарских дана одбране" у Козарској Дубици ће 21. септембра бити обиљежен Дан 11. дубичке бригаде.

У општини Козарска Дубица су у само два дана трајања хрватске агресије од дејства нападачке артиљерије и у непосредним борбама на подручју града погинуле 44 особе, односно 32 припадника дубичке бригаде Војске Републике Српске и 12 цивила, који су се затекли на путу уз ријеку Уну.

Хрватске војне снаге успјеле су у ноћи између 17. и 18. септембра 1995. године на два мјеста да пређу ријеку Уну - код Новог Града и Козарске Дубице, и пробију граничну линију одбране.

За злочине хрватске војске почињене током агресије на подручју западнокрајишких општина Републике Српске до данас нико није одговарао, упркос томе што су први извјештаји о почињеним ратним злочинима против цивилног становништва надлежним институцијама поднесени још 1996. године.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ОДБРАНА ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Спржени "Громови"

Битка на хумкама предака

Западно крајишке општине