ДЕЛОЖАЦИЈА НА ОСНОВУ ЛАЖНИХ ПАПИРА?

Здравка Карлица
Здравка Карлица

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора Здравка Карлица рекла је да је за данас најављена деложација породице погинулог борца Ђурађа Гончина којој је, како каже, претходио судски процес пун малверзација.

"Ово није први случај да се за непотраживани стан накнадно појави дописана документација изван свих рокова. Није ни први случај деложације породица погинулих бораца, али је препун страшних материјалних доказа о малверзацијама", рекла је Карлица Срни. 

Она је нагласила да ова организација никоме не спори право на имовину, али не жели ни да се њеним члановима спори то исто право, поготово у случају какав је овај гдје наводни подносилац наводног захтјева за поврат стана не зна ни спрат ни број улаза у којем се стан налази. 

"Зато мислим да су овдје и судови заказали", рекла је Карлица. 

Према њеним ријечима, прошле године је ова организација постигла договор са министарствима рада и борачко-инвалидске заштите и избјеглица и расељених лица Републике Српске да се адекватно обештети породица Гончин. 

"Од тог обећања до сада нема ништа, а вријеме је да ова породица почне са миром спавати и да се не мисли да ли ће им, када и ко закуцати на врата", поручила је Карлица. 

Драженко Гончин, син погинулог борца, рекао је да је овој породици стан додијелила приједорска фирма "Боснамонтажа" као најугроженијој породици својих бивших радника након што јој је тај стан враћен у посјед, будући да поврат у предвиђеном року није затражила породица која је до почетка рата била корисник станарског права, а која се послије из Њемачке преселила у Америку. 

"У јулу 2002. године од Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске добио сам потврду да за овај стан није поднесен захтјев за поврат имовине, а послије се у судском процесу појавила службена забиљешка из априла исте године, дакле три мјесеца раније, да стан јесте потраживан и да је потраживан у року. Чак је исти службеник потписао оба документа", наводи Гончин. 

Према његовим ријечима, индикативно је да се иста службена забиљешка појавила за још три једнако атрактивна стана у истом насељу и да у сва четири случаја бивше кориснике станарског права заступа исти адвокат. 

"Ми смо тај стан откупили 2004. године и укњижили као своје власништво, али након тога крећу разне малверзације с циљем довођења суда у заблуду. Основни суд у Приједору доноси пресуду у нашу корист, али у тужби друге стране против Министарства за избјеглице и расељена лица Српске, ресорно министарство губи спор и мојој породици налаже деложацију", каже Гончин. 

Он у децембру 2013. године улази у поступак ванредног правног лијека о којем одлуку очекује овог мјесеца. 

"Ми тражимо преиспитивање одлуке Окружног суда у Бањалуци којом је коверат непознатог садржаја, пошиљаоца из Санског Моста, прихваћен као валидан захтјев за поврат стана. Од жене која је послала наводни захтјев, писан ћирилицом, тражено је да исто понови, али она то није учинила. Друга страна правда то говорећи да је остарила и да зато не зна поновити", каже Гончин. 

Другостепени суд затражио је и поништење уговора о откупу стана, али Гончин и даље има рјешење о власништву један кроз један из децембра прошле године. Он тражи од Министарства за избјеглице и расељена лица да обештети или његову породицу за стан и за 12 година судских трошкова или бивше власнике станараског права. 

"Ми смо двоструке жртве рата. Отац је погинуо као припадник Војске Републике Српске, а мајка је Хрватица и само она и ми знамо кроз какве је тортуре пролазила због своје националности", додао је Гончин. 

У стану на Пећанима живи жена погинулог борца са три сина, снахом и троје унучади. Четврти син је на привременом раду у Словенији. У вријеме погибије Ђурађа Гончина најстарији син је имао десет, а најмлађи три године.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПРИВРЕМЕНО ОДГОЂЕНА ДЕЛОЖАЦИЈА ПОРОДИЦЕ БАБИЋ ...

КАРЛИЦА: СРПСКА НАСТАЛА НА ОДБРАНИ, А ... - Jadovno 1941.

МУСЛИМАНСКИ ЕКСТРЕМИСТИ КРИВИ ЗА ... - Jadovno 1941.