БиХ штити злочинца Дудаковића

Дудаковић

Да ли правосудне институције БиХ имају снаге да издају налог за хапшење и приведу Атифа Дудаковића, бившег команданта Петог корпуса РБиХ због ратног злочина?

Ово је питање које се већ годинама провлачи у јавности, али конкретног одговора још нема. Доказа за злочине Петог корпуса има и превише у Тужилаштву БиХ, а недавно је из Републике Српске отишао још један извештај против Атифа Дудаковића и корпуса којим је командовао.

У извештају су чак и снимци са наредбама Дудаковића да се стрељају два цивила у Бихаћу, али и да се пале српска села. Ипак, ни ово није довољно Тужилаштву БиХ да Дудаковића изведе пред лице правде.

У ланцу оних који штите Дудаковића налазе се многи бивши и садашњи политичари. Према речима саговорника “Новости”, међу њима се издавајају Харис Силајџић, који је Дудаковића водио по трибинама Странке за БиХ, па лидери СДА – Сулејман Тихић и Бакир Изетбеговић и читава плејада Бошњачких политичара још из ратних времена која има своје људе у правосуђу БиХ.

Сташа Кошарац, шеф Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих РС каже за “Новости” да не верује да ће Тужилаштво БиХ извести Дудаковића пред Суд БиХ.

- Очигледно постоје кругови, како у политичком делу представника Бошњака тако и у Тужилаштву БиХ, који штите свим могућим средствима Атифа Дудаковића. Чак и део међународне заједнице не дозвољава да се Дудаковић процесуира, јер би онда на видело изашли многи злочини које су починили Бошњаци и карактер рата у БиХ би био знатно другачији. Политика је дубоко ушла у Тужилаштво БиХ и стопира овај процес. Свима је јасно да постоје необориви докази у Тужилаштву БиХ против Дудаковића и Петог корпуса, али реакције нема – истиче Кошарац.

Он даље каже да се многи у БиХ боје истине о рату у БиХ.

- То се, пре свега, односи на Федерацију БиХ и њихов политички врх. Све док се пред правосуђем не отвори прича о ланцу одговорности Бошњака у рату, неће моћи да се говори о правом раду правосуђу БиХ и једнаком односу према свим жртама рата – поручио је Кошарац.

Рок – 1. јул 2013.

Руководилац Оперативног тима Републике Српске за тражење несталих Горан Крчмар, изјавио је да има сазнања да је 1. јул 2013. године рок за завршетак истраге коју Тужилаштво БиХ спроводи против бившег команданта Петог корпуса Армије БиХ Атифа Дудаковића. Он је изјавио да је ову информацију Оперативном тиму приликом недавне посете Бањалуци потврдила заменик главног тужиоца БиХ Весна Будимир.

 

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

 

Везане вијести: 

 ПОД ИСТРАГОМ ДУДАКОВИЋ И 21 ОФИЦИР