ТРЕЋИ ОКРУГЛИ СТО „ШУШЊАР 1941.“

English

У Оштрој Луци је 1. августа 2013. године одржан Трећи округли  сто „Шушњар 1941.“ у чијем раду је учествовало око 45 историчара,  друштвених и научних радника, бораца НОР-а, преживјелих страдалника, књижевника, новинара и других. Организовали су га општина Оштра Лука и Организациони одбор који су сачињавали: проф. др Владимир Лукић, Петар Додик, Михајло Орловић, Ранко Павловић и Вукашин Давидовић. Поднесено је више од 35 саопштења и сјећања свједока стравичних злочина великих размјера српског и јеврејског становништва које су починили припадници хрватске и муслиманске националности у овом граду и његовој околини, а који су се догодли о Илиндану 1941. године, али и у више других наврата.


На самом почетку пјесник Боро Капетановић казивао је стихове своје потресне пјесме о Шушњару, а затим је минутом ћутања одата пошта страдалницима из Другог свјетског рата и преминулим уче сницима Другог и Трећег округлог стола. У радно предсједништво скупа изабани су: предсједник Организационог одбора проф. др Владимир Лукић, начелник општине Оштра Лука Драган Ступар, Петар Додик, Михајло Орловић и Ранко Павловић. Скупу су се потом обратили начелник општине Драган Станар, члан Организационог одбора Михајло Орловић и проф. др Владимир Лукић.

Скуп је благословио свештеник Илија Миловац. У посебној, могло би се рећи свечаној атмосфери, из стегнутих грла у тишину су се усијецале ријечи које су чврстином аргумената и великим емотивним набојем свједочиле о звјерствима која не смијемо заборавити, колико због жртава, толико и као опомену да се тако нешто више никада не понови.

На крају Округлог стола усвојени су закључци, међу којима и онај да се настави са одржавањем оваквих скупова, сваке друге године. Један од посебних задатака је да се, док још има живих свједока, помно биљеже сјећања страдалника који су избјегли ками и маљу и оних који су својим очима видјели сотонски пир повампирених усташа, као и чланова породица невино уморених. Такође је закључено да се и са овог округлог стола објави зборник саопштења и сјећања, на српском и енглеском језику. Трећи округли сто „Шушњар 1941.“ водио је књижевник Ранко Павловић. 

Сутрадан, 2. августа, на Илиндан, на спомен-гробљу Шушњар одржан је парастос невиним жртвама. 

 

Преузмите у ПДФ формату зборник: ТРЕЋИ ОКРУГЛИ СТО „ШУШЊАР 1941.“ (9 MB)