ЗВОРНИК: СЈЕЋАЊЕ НА СРПСКО СТРАДАЊЕ

Глоћанско брдо

ЗВОРНИК, 6. НОВЕМБРА /СРНА/ – На Глођанском брду код Зворника данас ће бити обиљежено 20 година од страдања 126 припадника Војске Републике Српске и цивила које су прије двадесет година поубијали припадници муслиманских снага. На мјесту страдња биће служен парастос, положени вијенци и прислужене свијеће. 


Вијенци ће бити положени и на Спомен-плочу која је подигнута као знак сјећања на убијене војнике и цивиле, у мјесту Крушке, два километра ниже од мјеста страдања. 

Овај споменик освештан је прошле године као знак сјећања на 126 убијених војника и цивила, да би се трајно сачувало ово обиљежје, јер су на мјесту страдања на Глођанском брду три пута постављане спомен-плоче, које су сваки пут поразбијала у најситније комадиће непозната лица. 

Овај стравични злочин, у коме није преживио нико од заробљених, догодио се у зору, 6. новембра 1992. године, када су припадници муслиманских снага поубијали војнике из састава Зворничке и Шековачке бригаде Војске Републике Српске, те цивиле који су се ту затекли. 

Предсједништво општинске Борачке организације позвало је породице погинулих бораца, ратне војне инвалиде и саборце да присуствују парастосу и положе вијенце на мјесту гдје се догодио злочин. 

Борачка организације обезбиједила превоз.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png