ЗЛОЧИНЦИ ИЗБЈЕГАВАЈУ РУКУ ПРАВДЕ

ВИШЕГРАД, 2. АВГУСТА /СРНА/ - Парастосом и прислуживањем свијећа на гробовима код споменика у селу Јелашци код Вишеграда данас су обиљежене 22 године од када су припадници такозване Армије БиХ на звјерски и мучки начин упали у ово мјесто 1. августа 1992. године и убили десет ненаоружаних цивила.


Најмлађе жртве злочиначког пира биле су осмогодишња Драгана и десетогодишњи Видоје Јеличић, а најстарија је била Сава Јеличић, која је имала 70 година.

Упад муслиманских војника преживјела су случајно само његова два становника.

Тадашњи истражни судија Мирослав Којић, који је сутрадан био на мјесту догађаја, каже да за овај незапамћен злочин над српским цивилима постоји валидна фото и видео документација, као и изјаве свједока, али да нико од злочинаца још није одговарао.

"Надлежни органи и Тужилаштву БиХ веома су ревносни кад су у питању муслиманске жртве, али кад су Срби страдали онда истраге стоје и тужбе се углавном не подносе", рекао је Којић.

Водоју Шушњару су тог претпразничког дана злочинци убили родитеље и он је огорчен да нико за ово недјело није одговарао.

Милану Савићу су у злочиначком иживљавању страдали отац, мајка и стриц и каже да се 22 године пита да ли је могуће да се оптужница против злочинаца није могла подићи.

"Чека ли се да помру свједоци, шта ли?", пита Савић.

Јово Савић наводи да је свијет 2. августа на Илиндан 1992. године обишла слика из подрума куће жене која је под непријатељским рафалом изгубила живот држећи млин у рукама и његовог оца који је остао да згрчен сједи на кревету.

Он подсјећа да је он тада дошао из Обреновца да помогне брату у косидби.

Под злочиначким рафалима у Јелашцима су тада погинули Тривун, Сава, Мирјана, Видоје и Драгана Јеличић, затим Радомир, Миле и Петка Савић, као и Драган и Славка Шушњар.

Вијенце на недавно подигнути споменик становницима Јелашаца положили су данас представници Општинске борачке организације и Удружења логораша Вишеград.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ПАРАСТОС ЗА СЕДАМ УБИЈЕНИХ СРПСКИХ ЦИВИЛА ИЗ РАНЧЕ

Братунац - Годишњица злочина у селу Магашићи

Залазје- српске жртве нико не примјећује