ЗАХТЈЕВ УН ДА ПРОГЛАСЕ ДАН ГЕНОЦИДА У СРЕБРЕНИЦИ

Сребреница
Сребреница

Велика Британија, уз подршку Холандије и САД, упутиће Савјету безбједности УН нову резолуцију о БиХ у којој се изричито тражи да 11. јул буде проглашен међународним даном помена на жртве геноцида у Сребреници и да у образовни систем БиХ и других земаља буде уврштено градиво које ће злочине окарактерисати као геноцид.

Предложена резолуција, која је у посједу "Гласа Српске", биће на дневном реду Савјета безбједности УН у години у којој ће бити обиљежено 20 година од дешавања у Сребреници, о чијем карактеру нема јединственог става у БиХ. 

Извор ових новина упозорава да је ово једна од најоштријих резолуција у вези са дешавањима у Сребреници 1995. године. 

"То се посебно односи на дио којим је затражено да нова историја за све у БиХ буде да је на том мјесту почињен геноцид и да нове генерације расту на тим лекцијама. То Срби не смију да прихвате", рекао је саговорник "Гласа Српске". 

Историчар Чедомир Антић сматра да је притисак када је ријеч о Сребреници стално присутан, а да се појачава у вријеме када се припрема обиљежавање дешавања у овој општини 1995. године. 

"Њихова идеја је да је злочин једне стране за сваку осуду, док злочин са друге стране може да буде оправдан", рекао је Антић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Сребреница фалсификовање историје - Jadovno 1941.

СРЕБРЕНИЦА - ПОЛИТИЧКИ ИНСТРУМЕНТ - Jadovno 1941.

књига "сребреница - како се заиста збило" на ... - Jadovno 1941.