ЗА МАСАКР СРБА У БРЕЖАНИМА ЈОШ НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО

Споменик страдалим Србима у сребреничком селу Брежани

Споменик страдалим Србима у сребреничком селу Брежани

У сребреничком селу Брежани данас је обиљежена годишњица страдања 32 лица српске националности, које су на данашњи дан прије 23 године побиле муслиманске снаге из Сребренице и околних села.

За овај злочин, као ни за остале злочине над Србима сребреничког краја, још нико није одговорао пред судовима, иако су жртве убијане на најсвирепији начин.

"Прије 23 године овдје се десио стравичан злочин над српским народом и болно је што за то још нико није одговарао. Ово је један у низу злочина без казне почињених над Србима овог краја", рекао је на данашњем помену предсједник сребреничке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Младен Грујичић.

Он је истакао да неће одустати од борбе за истину и правду и да ће судови у БиХ морати да прихвате чињеницу да је на подручју Сребренице страдао и српски народ, а не само бошњачки, каква се слика једнострано намеће свијету.

"Убијали су све што су стигли - жене, дјецу и старце да би протјерали све што је српско са овог подручја и етнички очистили сребреничку општину. Хашки трибунал и правосуђе БиХ, који су очито формирани да само суде Србима, мораће да почну да процесуирају и починиоце злочина у Брежанима и другим српским селима око Сребренице и Братунца", рекао је Грујичић.

Помену код споменика у Брежанима, који су преживјели мјештани подигли у знак сјећања и захвалности, поред родбине и пријатеља присуствовале су и делегације Борачке организације, као и српски представници власти у Сребреници.

Преживјели овог масакра причају да су муслиманске снаге најприје опколиле село и започеле пуцњаву, уз урлање и убијање свих које су стигли.

Под окриљем ноћи и јутарње магле неки мјештани су успјели да побјегну у околне шумарке или да се сакрију у селу. Тако сакривени гледали су свирепа убиства недужног становништва. Заробљени су мучени, масакрирани и спаљивани, умирући у највећим мукама.

Најстарија жртва тог масакра био је 88-годишњи Станко Милошевић, а најмлађа 15-годишњи Љубомир Јосиповић. Међу убијенима било је пет жена.

Милева Ранкић преживјела је напад на ово село, али је тог дана остала без синова - двадесетогодишњег Мирослава и двије године старијег Драгослава, као и мужа Милисава.

Милева је изгубила вјеру у правосуђе и очекује да ће оне који су јој убили супруга и синове на кућном прагу стићи Божија правда.

"Године пролазе, а нико не реагује и нико не одговара за убијену моју и невину дјецу многих Српкиња", прича ова мајка.

Милован Милошевић је тог дана остао без деветнаестогодишњег сина Видоја и оца Станка, који је имао 88 година. Због посљедица рањавања тог дана једва се креће уз помоћ штака.

Достана и глухонијема Крстина Лазић и 23 године након страдања још се воде као нестале.

Село Брежани је, као и остала села у Подрињу у која су упале муслиманске снаге, у потпуности опљачкано и спаљено, а више од половине кућа још није обновљено.

У Брежанима данас живи свега педесетак становника, док их је прије рата било 400.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПАРАСТОС ЗА УБИЈЕНЕ СРБЕ ИЗ БРЕЖАНА - Jadovno 1941.

Милош Милојевић: Приказ књиге „Српске жртве Сребренице ...

Подриње - Jadovno 1941.