ВЕЛИМИРОВИЋ: САДРЖАЈ СПИСКА СТРАДАЛИХ БИЋЕ СПОРАН

БАЊАЛУКА, 27. ОКТОБРА (СРНА) - Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић изјавио је да ће списак страдалих у Сребреници, по захтјеву одбране генерала Ратка Младића, Хашки трибунал упутити до 1. новембра, али да ће његов садржај бити споран и биће предмет разних истраживања и анализа.
Велимировић је рекао да је у оптицају неколико различитих спискова, међу којима је и онај који је израдила бивша Комисија Владе РС за Сребреницу, и да ће га анализирати сви заинтересовани, међу којима је и Републички центар.
"Надам се да неће бити као раније, да наручена бројка од осам хиљада људи буде `недодирљива`, а имамо и покушаје да се законским рјешења спријечи да се оно што је пласирано доводи у питање", рекао је Велимировић.
Предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз рекао је да Комисија Владе никада није констатовала да је убијено осам хиљада, већ да је пријављен нестанак око осам хиљада људи.
Према његовим ријечима, у закључцима Комисије, наведено је да Влада РС треба да формира стручно тијело које ће наставити истраживања до коначне истине о Сребреници, чије је формирање спријечено, што је и највећа замјерка БОРС-а тадашњим структурама власти.
Ћургуз је подсјетио да је прије двије године БОРС објавио књигу имена мртвих Срба у Сарајеву и још нико није демантовао ниједно од 6 632 имена, а од друге стране тражено је да то исто уради за Сребреницу.
"Напишите тих осам хиљада имена која се фактуришу Србима и да то заједно доставимо Тужилаштву и Суду БиХ да процесуирају", рекао је Ћургуз.
Он је додао да за то нема воље код друге стране, јер је, како је рекао, много тога што се дешавало након јула 1995. године импровизација, злоупотреба догађаја, времена, породица и жртава.
"Остало је 38 Срба мушкараца у Сребреници и нико не поставља питање гдје су они. Да их је било 3 800 било би исто", рекао је Ћургуз.

 

 

Извор: срна

Додајте коментар