ВЕЛИКЕ МАНИПУЛАЦИЈЕ ЛИСТАМА НЕСТАЛИХ, ПОСЕБНО ПОСЛИЈЕ ПАДА СРЕБРЕНИЦЕ

Милутин Мишић

Милутин Мишић

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић као свједок одбране на суђењу генералу Ратку Младићу оспорио је спискове несталих у БиХ посебно послије пада Сребренице.

Мишић је са Младићевим браниоцем и судијама изложио низ противрјечних података о несталим особама из докумената које су сачинили Институт за нестале БиХ, Међународна комисија за нестала лица, Међународни Црвени крст и друге институције.

Он је навео да су имена појединих особа са спискова нестала 1993. године, а да им се по другим документима траг изгубио послије пада Сребренице 11. јула 1995. године.

"На захтјев породица судови у БиХ су издавали изводе из матичних књига умрлих, а да нису на законит начин утврдили чињенично стање - дан, мјесто и околности смрти", тврди Мишић.

Према његовим ријечима, због таквих поступака судова на списку са више од 30.000 несталих особа нашле су се и оне "које су умрле природном смрћу, а нису убијене".

"Сада се ту ништа не може урадити, јер су их судови, на основу пријава породица, без правих докумената, увели у матичне књиге умрлих. То је забетонирано, зато што ми нисмо јачи од судова", рекао је Мишић.

Он је довео у питање и сарадњу Института за нестала лица БиХ са хашким Тужилаштвом уз тврдњу да од 2011. године, када је постао члан Колегијума, никада није видио ниједан захтјев из Хага за достављање докумената, ни извјештаје који су достављени.

"А, по нашим прописима, ја бих то морао знати и потписати", указао је Мишић.

Тужилац Едвард Џереми је на почетку унакрсног испитивања настојао да поткопа вјеродостојност свједока, наводећи да је свједок током рата у БиХ био командант Озренске бригаде Војске Републике Српске, што је Мишић и потврдио, те напоменуо да је дужност напустио након тешког рањавања у мају 1995. године.

На сугестију заступника оптужбе да је "политички пристрасан" зато што је био шеф Странке независних социјалдемократа у Добоју, Мишић је узвратио да је рад у странци "замрзнуо" када је 2011. године почео да ради у Институту.

Унакрсно испитивање Младићевог свједока, тужилац ће окончати сутра.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОПСТРУКЦИЈА ЕКСХУМАЦИЈЕ СРПСКИХ ЖРТАВА - Jadovno ...

ИНСТИТУТ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА БиХ ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ...

како је 2004. године настао извештај о сребреници да би се ...

Подриње - Jadovno 1941.