УТВРЂЕН ПРОГРАМ "ПЕТРОВДАНСКИХ ДАНА"

СРЕБРЕНИЦА, 5. ЈУЛА /СРНА/ - Централно обиљежавање 20 година од страдања Срба у средњем Подрињу, гдје је убијен 71 српски цивил и војник, биће одржано у Братунцу 7. јула, а не 12. јула као претходних година. Осим у Братунцу, у Сребреници ће од 7. до 12. јула бити одржана и традиционална културно-спортска и комеморативна манифестација "Петровдански дани - 20 година злочина без казне“.

 

За суботу, 7. јул, предвиђена је посјета Спомен-соби у Братунцу, након чега ће у 20.00 часова бити званично отворена манифестација.

 

Потом ће бити одржано вече духовне музике током којег ће наступити Хор „Златиборска вила“ из Ужица.

 

Наредног дана биће одржан округли сто под називом „Сребреница прије Сребренице“ о великом српском страдању 1992. и 1993. године за које нико није одговарао.

 

У понедјељак, 9. јула, биће проведена акција добровољног давања крви, а наредног дана у Културном центру ће глумац Мирко Бабић, познат по улози Драгојла из серије „Село гори, а баба се чешља“,говорити монолог „Тако је говорио владика Николај“.

 

За 11. јули планирана је посјета и уручивање поклона најугроженијим породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима која се организује сваке године, а увече ће Хор „Свети владика Николај Велимировић“ из Зворника извести духовни програм.

 

Уочи Петровдана биће приређено паљење петровданских лила у порти цркве Покрова пресвете Богородице у Сребреници.

 

Програм „Петровданских дана“ биће настављен 12. јула литургијом у сребреничкој цркви, посјетама стратиштима и гробљима гдје су сахрањени Срби убијени на Петровдан 1992. године.

 

Обиљежавање 20 година од петровданског страдања Срба у Сребреници биће завршено сахрањивањем посмртних остатака 10 сребреничких Срба који су ексухимирани прије двије године, а нестали на Петровдан 1992. године на Залазју изнад Сребренице.

 

Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Републике Српске организује обиљежавање 20 година од петровданског страдања Срба у Сребреници.

 

Организатори програма "Петровданских дана" су Борачка организација, Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице и Црквена општина сребреничка.

 

 

Извор: срна