У ПОТПУНОСТИ ИСТРАЖИТИ ИСТИНУ О СРЕБРЕНИЦИ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/grujicic.jpgБАЊАЛУКА, 11. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Општинске организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Младен Грујичић изјавио је Срни да преживјеле српске жртве муслиманског терора у Сребреници очекују да буду разоткривени сви циљеви и мотиви који су проузроковали догађаје у Сребреници, због чега Република Српска и њен народ трпе велике и разнолике посљедице.


Поводом 10 година од усвајања прелиминарног извјештаја о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, Грујичић је рекао да очекује да се у потпуности истражи истина о Сребреници, укључујући и страдање Срба.

Он је запитао до када ће све породице жртава у Сребреници од 1992. до 1995. године бити предмет манипулација и лажи.

Грујичић је напоменуо да је бивша Комисија за Сребреницу, како није испунила задатке према виђењу наредбодавца Педија Ешдауна јер није навела довољно "наручених" података на основу којих би судови могли пресуђивати Србима, морала да настави допуњавати свој извјештај, што је и радила све до 15. октобра 2004. године.

Он је подсјетио под каквим је политичким терором од високог представника била Влада Републике Српске и да је у таквим околностима првоименовани предсједник Комисије за Сребреницу Марко Арсовић поднио оставку, као частан човјек и професионалац.

Говорећи о бројним пропустима и нетачностима које садржи извјештај бивше Комисије за Сребреницу, Грујичић је рекао да су ексхумације искључиво радили представници Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/ и федералне комисије, док је српској страни било онемогућено присуство.

Он је нагласио да бројне тврдње које се наводе у овом извјештају нису ничим доказане, док Комисија 28. дивизију такозване Армије БиХ назива "мјешовитом колоном", што чини и Тужилаштво Хашког трибунала, чиме се занемарује чињеница да је то била чиста војна формација, а тиме и легитимни војни циљ.

Према његовим ријечима, у Извјештају се на више мјеста истиче да су вођене жестоке борбе, али се не наводи да је иједан припадник поменуте дивизије погинуо, те се од тада, па и сада, користи термин да су страдали дјечаци, мушкарци, умјесто војници и цивили.

Грујичић истиче и да Комисија, као и други, није констатовала како су настрадали они који су ексхумирани, односно да ли је неко погубљен, погинуо у борби или нагазио на мину, да ли се сам убио, што је био задатак Комисије, јер су и сами закључили да ће наставити истраживати, а нису.

"Комисија наводи да није могла утврдити колико је примарних, секундарних или терцијарних гробница, па стога није било могуће утврдити број ексхумираних, цијелих или појединачних скелетних остатака, а тврди да је погубљено више од 7.000 лица", нагласио је Грујичић.

Он је истакао да из свега произилази да Извјештај Комисије за Сребреницу није састављен из поуздано утврђених чињеница, а посебно је значајно то да федерална комисија није доставила свој списак несталих.

"Извјештај представља недовршену истражну радњу, али га судови узимају као готову чињеницу", подсјећа Грујичић.

Он је закључио да због свега наведеног још није утврђена централна евиденција несталих у БиХ /ЦЕН/, јер би се на тај начин утврдила истина која некима из међународних организација и институција не би одговарала, али би и тадашњој Влади и тадашњем предсједнику Републике Српске доказала да су своје поступке дефинисали слиједом притисака и уцјена, а не чињеница и истине.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png