ТУРАЈЛИЋЕВА ДА ПРИЗНА ГЕНОЦИД НАД СРБИМА У СРЕБРЕНИЦИ

Србијанка Турајлић

Србијанка Турајлић

Студенти, потписници петиције којом су од руководства Србије затражили да не иду у Поточаре, 11. јула, позвали су професора Универзитета у Београду Србијанку Турајлић да призна геноцид над српским народом у Сребреници од 1992. до 1995. године и дигне глас у име њихових несмирених душа.

"Позивамо Вас у име 3.267 српских душа чији је живот, у већини случајева, одузет хладним оружјима, дакле, ножевима, бодежима, секирама. Позивамо Вас у име српске деце Сребренице које злочинац није штедео, у име српских мајки Сребренице које су живот завршиле са урезаним крстом у пределу абдомена, у име српских мушкараца Сребренице који су обрезивани у верским обредима. Дакле, убијани, у већини случајева, дугом, тешком и трагичном смрћу", истакли су студенти из Републике Српске и Србије у одговору Турајлићевој, која је изјавила да је "згрожена текстом петиције" и да су њени потписници "индоктринирани".

Студенти су позвали Турајлићеву да заједно са њима запали свијећу у храму Светога Саве и српским и муслиманским жртвама Сребренице, јер ће само тако показати да је велики човјек, а не само професор у пензији који себи дозвољава овакве педагошке испаде и невјеште покушаје дисквалификције студената.

"Изненађује нас, професорко Турајлић, да један професор Универзитета у Београду (сада у пензији), може допустити себи такав педагошки гаф (хмм, гаф?) да цијелу групу од 400 студената, а сада већ више од њих хиљаду, назове 'индоктринираним'. Да ли сте Ви разговарали са потписницима или организаторима акције о писму за Сребреницу? Да ли познајете било кога од нас и знате на чему иницијатори акције заснивају своје ставове? Како знате да смо индоктринирани? Само зато што се не слажемо са Вашим мишљењем?

Како то да ми петнаест година живимо у јавном дискурсу који је изразито прозападно оријентисан и у којем се спречава, гуши или игнорише све патриотско и национално од културе до политике, а остали смо неиндоктринирани тим дискурсом за разлику од Вас који редовно заступате ставове тог дискурса: ко је овде индоктриниран, професорко Турајлић?", упитали су студенти Турајлићеву, универзитетског професора у пензији.

Студенти су истакли да им је веома жао када виде да један професор има такав начин обраћања студентима или "дисквалификације" истих.

"У Вашем интервјуу помиње се да 'Србија левитира' и да ми наступамо са десничарских позиција. Не, ми наступамо са позиција љубави према својој држави и своме народу и што је напад оних који стварају дискурс којега Ви заступате на српски национални интерес већи, тиме су наша љубав и отпор који се из ње рађа јачи. То је једноставан реципроцитет и ако он не постоји, човек више није слободно биће, него роб...

Очигледно је да је данас у Србији највећи грех волети своју земљу, јер грађанима са тим 'грехом' Ви, и они који заступају Ваш дискурс, без проблема лупите жиг десничара, екстремиста, индоктринираних, ратних хушкача...", одговорили су студенти Турајлићевој.

Подсјетивши да је Турлајићева рекла да је "згађена петицијом", студенти су је упитали шта је толико гадно - то што траже да она и сви који тврде да се десио геноцид у јулу 1995. признају и геноцид над Србима Сребенице у три године које су претходиле, и то што траже да се неко из Сарајева и представника земаља које доносе антисрпску резолуцију поклони и српским жртвама у Братунцу?

"Србија је држава у којој избори знају да се дешавају веома често. Зар после сваких избора морају нови премијер и председник Србије да се извињавају и клањају у Поточарима, а да нико са друге стране не оде у Братунац!? Професорко Турајлић, на такав начин се не долази до искреног помирења, и Ви то добро знате", навели су студенти иницијатори и потписници писма упућеног 23. јуна предсједнику и премијеру Србије.

Они су поручили да су спремни први да се поклоне свакој жртви друге стране ако виде барем трунку покајања и жеље са друге стране да се стигне до искреног помирења.

"Реакција Сарајева на хапшење Насера Орића, човека који је лично ископао очи Слободану Илићу, српском судији из Сребренице, и заклао га, показује нам да са друге стране нема никакве жеље за искреним помирењем, већ за константим понижавањем српскога народа.

Спремни смо и да поставимо питање које је поставио председник Републике Српске Милорад Додик - зашто се Сребеница не прогласи местом геноцида над Србима и муслиманима? Али, професорко Турајлић, Ви нисте спремни да станете иза српских жртава што сте показали непоштовањем нашег писма, макар, само зато што нисте рекли, у складу са својим мишљењем, да грешимо за геноцид, али смо управу за српске жртве", наглашава се у писму.

Студенти су поручили Турајлићевој да за њу српске жртве не постоје, што је показала својим интервјуом и замолили је да се не позива на пресуде судова у Хагу, јер је, истакли су, и сама свјесна да су те институције изгубиле сваки кредибилитет у очима међународне правде, барем зато што Насер Орић није осуђен за очи Слободана Илића.

У отвореном писму упућеном предсједнику и премијеру Србије 23. јуна студенти су поручили да би Николићев и Вучићев одлазак у Поточаре значио учешће у директном удару на Републику Српску са крајњим циљем да се она укине као "творевина настала на наводном геноциду".

Студенти су тада навели у писму да српски народ највише боли чињеница да сви они који данас учествују у његовој демонизацији не виде или намјерно не желе да виде више од 3.000 српских жртава у Сребреници убијених у периоду од 1992. до 1995. године.

Турајлићева је у интервју за Радио Слободна Европа изјавила да према тим младим људима који су упутили ово писмо "нема неки други осећај, осим да јој је жао што их је неко индоктринирао".

Она је рекла и "да се Србија као држава никада није јасно одредила према Сребреници, најтежем злочину који се догодио на европском тлу након Другог светског рата".

"Стално је некако левитирала – те било је, те није било, те није било пет, него је било три – као да је битно колико је било. Дакле, цео тај имиџ је створио вероватно да ми данас имамо професоре који су спремни да тврде да тамо никад није било геноцида, да су то некакве ситне жртве које се не знам зашто спомињу. Кад не направите јавно мњење, онда можете имати такве професоре и онда ће они индоктринирати децу, наравно", мишљења је Турајлићева.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МОЛБА ЗА ОПРОШТАЈ УПУЋЕНА СРПСКИМ ЖРТВАМА

НИКОЛИЋ И ВУЧИЋ ДА НЕ УЧЕСТВУЈУ У ДЕМОНИЗАЦИЈИ СРПСКОГ НАРОДА

НЕОПХОДНО СТОПИРАТИ РЕЗОЛУЦИЈУ ИЛИ ЈЕ ИЗМИЈЕНИТИ

Подриње - Јадовно 1941.