Одлуком суда у предмету против Ратка Младића тужилаштво у обавези да идентификује све убијене у Сребреници
Претресно веће Међународног суда у Хагу у поступку против Ратка Младића наложило је Хашком тужилаштву да до 1. новембра достави списак са подацима о идентификацији свих људи за које тврди да су убијени у Сребреници. То је први пут да у неком хашком предмету буду уведени подаци који идентификују све жртве.
Суд је јуче одбио предлог тужилаштва да оптужница против Младића буде раздвојена, односно да му се за геноцид у Сребреници суди у посебном процесу.
Младићев бранилац Бранко Лукић је захтев о идентификацији свих жртава поставио у прелиминарном приговору на оптужницу, који је поднео средином септембра. Одбрана је тражила да се за сваку жртву достави име, презиме, очево име, место рођења и јединствен матични број. Адвокат Лукић веома је задовољан јучерашњом одлуком трибунала.
„Ово је правична одлука и од кључне је важности за одбрану. Списак свих људи за које тужилаштво тврди да су убијени у Сребреници биће полазна основа, јер ћемо преиспитати и проверити смрт сваке особе, пошто имамо информације да су ту закопавани и људи са других простора”, каже адвокат Лукић за „Политику”.
Бранилац подсећа да је Младић оптужен за геноцид над 7.000 муслимана, али да није извесно колико ће идентификованих жртава на том списку бити. Он указује да су предлози за идентификацију свих жртава раније постављани и у предметима против босанских генерала као и против Радована Караџића, али потврдна одлука није ниједном донета.
Оцењујући да би списак до сада идентификованих жртава био од помоћи у припреми Младићеве одбране, судије су тужилаштву наложиле да списак достави браниоцу до 1. новембра. Судије су одбациле и приговор одбране да у оптужници нису у довољној мери идентификовани починиоци злочина.
Суд је јуче наложио тужилаштву да поднесе трећу измењену оптужницу против Младића у којој ће бити обухваћени и злочини у Бишинама. Оптужени Младић требало би да се на наредној статусној конференцији изјасни и на наводе тих оптужби.
Ратко Младић, који је пре неколико дана пребачен у болницу због погоршаног здравственог стања, мало је боље, али је и даље прилично слаб, рекао нам је његов адвокат Бранко Лукић. Бранилац је саопштио да је Младић хоспитализован због упале плућа али да треба да буду обављене детаљне претраге.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/politika online.JPG