СВЈЕДОЦИ ПОТВРДИЛИ ИСКАЗ ОЧЕВИЦА СТРАВИЧНОГ ЗЛОЧИНА

srna

БИЈЕЉИНА, 7. МАЈА /СРНА/ - У наставку суђења Хуси Салиховићу и Ибри Јакубовићу за свирепо убиство Стојана Стевановића у сребреничком селу Ратковићи 1992. године, пред бијељинским Окружним судом данас су саслушана двојица свједока оптужбе који су потврдили ранију изјаву очевица о овом злочину.

Свједок Ђорђе Стевановић, брат убијеног Стојана над којим је почињен стравичан злочин, рекао је да је присуствовао обдукцији и да је и сам могао видјети да му је брат заклан, да му је одсјечен полни орган и да је на тијелу имао неколико убода оштрим предметом.

Он је рекао да је о начину убиства брата сазнао од очевица који је био сакривен и посматрао злочин, те да му је брат убијен на кућном прагу јер није могао побјећи због болести ногу због које се једва кретао.

"О начину убиства брата који није учествовао у ратним акцијама сазнао сам од рођака Станише Стевановића, као и да су то починили Хусо Салиховић, Ибро Јакубовић и Фикрет Шећић који више није међу живима", рекао је Ђорђе Стевановић.

Он је рекао да претпоставља да је очевидац Станиша Стевановић, рођак убијеног Стојана, убиство посматрао са 50-ак метара удаљености од куће, скривен у грмљу.

Станиша Стевановић раније је испричао да су четворица комшија наоружани упали у кућу Стојана Стевановића, извукли га напоље и заклали, након чега су му одсјекли полни орган и ставили му га у уста, те га изболи ножем у око.

Други свједок на данашњем рочишту био је Васо Ерић, бивши судија из Зворника.

Салиховић и Јакубовић оптужени су да су у селу Ратковићи 27. јуна 1992. године убили, а потом измасакрирали Стојана Стевановића.

На идућем претресу, заказаном за 5. јуни, судија, тужилац и адвокат оптужених изаћи ће на мјесто злочина у заселак Брађевина, у општини Сребреница, након чега се очекује да поступак буде приведен крају.

 

 

Извор: срна