СВЈЕДОК ИСПРИЧАО КАКО СУ КОМШИЈЕ МУСЛИМАНИ ЗАКЛАЛИ СТЕВАНОВИЋА

БИЈЕЉИНА, 24. НОВЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења Хуси Салиховићу и Ибри Јакубовићу за убиство српског цивила у сребреничком селу Ратковићи у јуну 1992. године, данас је пред бијељинским Окружним судом по трећи пут испитан свједок Станиша Стевановић, који је поновио детаље стравичног злочина.
Он је детаљно описао напад на ово село у љето 1992. године те како су четворица наоружаних комшија муслимана упали у кућу Стојана Стевановића, изукли га и заклали, а потом му одсјекли полни орган и ставили га уста, те изболи ножем у предјелу очију.
Према ријечима свједока, убијени Стојан био је у цивилу, није имао оружје и покушао је да бјежи.
Станишта Стевановић, који је све посматрао са 50-ак метара удаљености, скривен у грмљу изнад куће, рекао је да видио Салиховића, који му је био окренут леђима, Јакубовића окренутог лицем, као и Фикрета Шечића.
Он је испричао да су у Ратковићима са свих девет заселака живјели Срби, а у селима која су их окруживала муслимани.
Станиша Стевановић, који је рођак убијеног Стојана, је о злочинима над Србима у подручју Сребренице свједочио и у Хагу на суђењу Насеру Орићу.
У току испитивања браниоца оптужбе Менсура Радончића, Стевановић је рекао да се на 15 минута повукао из шипражја и отишао до првих комшија у сусједном засеоку како би се вратили по Стојана и однијели његово тијело.
Радончић је рекао новинарима након суђења да је овај процес у потпуности заснован на изјави свједока Станише Ставановића, а да оптужба превиђа да су искази свједока "у потпуној колизији са материјаним доказима које је одбрана Јакубовића и Салиховића прикупила".
Он сматра да се догађај никако није могао догодити на начин на који је свједок испричао, нити како оптужница терети Јакубовића и Салиховића .
Процес ће бити настављен у понедјељак, 19. децембра, са почетком у 10.00 часова, када ће свједочити сам оптужени, а и тужилац Небојша Јовановић најавио је нове доказе оптужбе путем нових свједока.
Суђење у овом предмету почело је прије годину и по и до сада је одржано десет рочишта.

 

 

Извор: срна