СВЈЕДОЦИ ГОВОРИЛИ О ЗЛОЧИНУ У КУКАВИЦАМА

На суђењу оптуженима за злочин почињен у мјесту Кукавице, на подручју општине Рогатица, свједок Тужилаштва БиХ Славица Лукић испричала је како је 27. августа 1992. године рањена у колони возила која су, напуштајући Горажде, ишла према Рогатици.

Лукићева је рекла да је са супруговим родитељима кренула из мјеста Јабука и да је колона нападнута на скретању код Мушића. 

"Одједном је кренула ватра. Изгледало је као да асфалт гори. Све око нас је летјело. Пошто сам ја возила, гледала сам само напријед, не видјевши ни ко пуца, ни одакле. Возила сам све док нисам осјетила да ми је десна нога укочена и да губим контролу над возилом", посвједочила је Лукићева. 

Она је додала да је видјела да је рањена и да крвари када је зауставила аутомобил, преноси Бирн. 

"Од тог тренутка мало чега се сјећам. Нисам више могла да ходам, а према причи моје свекрве, убрзо сам остала и без свијести. Након тога, пробудила сам се у болници у Рогатици, са два гелера у стомаку и гелером у кичми", испричала је Лукићева. 

У конвоју је 27. августа 1992. године био и Миодраг Спасојевић, који је тада имао пет година. 

Дајући исказ као свједок зужилаштва, Спасојевић је рекао да никада неће заборавити слике гужве, вриске и крви. 

"Тога се једино сјећам. Сјећам се и да сам тај дан посљедњи пут видио своју мајку живу. Убијена је у конвоју, а сестра и ја смо били рањени”, испричао је Спасојевић. 

За учешће у нападу на конвој, у којем је убијено најмање 21 лице српске националности, а неколико десетина рањено, суди се Мухамеду Шишићу, Емиру Драковцу, Азизу Шуши и Тарику Шишићу. 

Према оптужници, Мухамед Шишић је био командир Диверзантског вода такозване Кукавичке чете, док су остали оптужени били припадници ове јединице. 

Наредно рочиште, када ће бити позвана још три свједока Тужилаштва БиХ, заказано је за 31. март.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

КОНАЧНО ИСТРАГА У ПРЕДМЕТУ "КУКАВИЦЕ" - Jadovno 1941.

Оптужнице за злочин над Србима у Кукавицама - Jadovno 1941.

Календар геноцида: 27. август 1992. Годишњица ... - Jadovno 1941.

За инфо о жртвама погледајте Тановићев филм