СВЕ СЕ РАДИ ДА СРБИ НЕСТАНУ ИЗ ФБИХ

Срна

КАЛЕСИЈА, 26. ОКТОБРА (СРНА) - Представници Срба повратника на подручје општине Калесија затражили су данас помоћ од предсједника Републике Српске Милорада Додика, наводећи да се у Федерацији БиХ "чини све како би Срби нестали из тог ентитета".
У писму предсједнику Додику, које је потписао предсједник Удружења пољопривредника "Агроразвој" из Гојчина код Калесије Милисав Гарић, наводи се да су српски повратници достављали надлежним органима многе развојне пројекте за одржив повратак, али је то, како се испоставило у ових 11 година повратка, мало кога занимало.
Гарић је навео да је одрживом повратку Срба на подручју општине Калесија "пресуђено" у корист њиховог нестанка онда када су мирно протестовали испред зграде Владе Тузланског кантона у Тузли, тражећи да буду ријешена бар нека од горућих питања.
"Тада су нас тузланске власти оптужиле да ситуацију политизујемо по наговору руководства РС, док нам је полиција, иако смо били најавили мирни скуп, изрекла новчане казне ради застрашивања, што је уобичајена пракса федералних власти", навео је Гарић.
У писму се додаје да обећања дата савјетнику предсједника РС Миладину Дргичевићу и представнику Министарства за људска права и избјеглице БиХ Драгу Ковачу да у општинској администрацији Калесија буде запослен бар један Србин и да буде дозвољен прилаз српском православном гробљу у Гојчину још нису испуњена.
"И потпредсједник РС Енес Суљкановић увјерио се на лицу мјеста, када је у априлу посјетио српске повратнике на подручју општине Калесија, да трпимо највећу могућу дискриминацију, а од закључака и приоритета који су тада утврђени с циљем побољшања положаја повратника нема ништа", навео је Гарић.
Гарић је подсјетио да су се и најближи сарадници министра за избјеглице и расељена лица РС Давора Чордаша приликом љетошње посјете увјерили да је на подручју општине Калесија у десет насеља остало још око 200 Срба повратника и додао да "осим те констатације, нема конкретне помоћи".
"Помозите предсједниче РС, бар нама који смо у близини линије раздвајања и приморани да, због оваквог односа власти, свакодневно возимо дјецу у школу у РС јер мислимо на њихову будућност", навео је Гарић и додао да је, по свему судећи, прича о одрживом повратку Срба у општинама Федерације БиХ "давно завршена".

 

Извор: srna.png