СУТРА ПОМЕН ЗА 24-ОРО УБИЈЕНИХ СРБА ИЗ РАТКОВИЋА

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/svijece.jpgСРЕБРЕНИЦА, 20. ЈУНА /СРНА/ - У сребреничком селу Ратковићи сутра ће бити обиљежено 22 године од погибије 24-оро Срба из тог села, углавном цивила, које су на свиреп начин убиле муслиманске снаге из околних села и Сребренице 21. јуна 1992. године.


Парастос убијеним Србима из Ратковића, као и претходних година, биће служен код споменика који су подигли преживјели мјештани и гдје се једном годишње окупљају да одају пошту, положе цвијеће и прислуже свијеће за покој душа убијених сродника и комшија.

Помен организују Борачка организација и Одбор за обиљежавање значајних датума страдања српског народа Сребренице.

Настављајући етничко чишћење српског народа из сребреничких села, започето у априлу 1992. године, јаке муслиманске снаге из околних села и Сребренице у зору 21. јуна 1992. године упале су у Ратковиће и убијале незаштићене цивиле, пљачкајући и палећи све што су затекли у, углавном, старачким домаћинствима.

Свирепо су убијали жене, старце, слијепе, глувонијеме, а потом су их палили у њиховим кућама. Међу убијенима било је и шест старица.

Дио становника успио је да се сакрије и спаси од сигурне смрти захваљујући јутарњој магли и добром познавању терена. Из разних скровишта гледали су како муслимански војници убијају, пљачкају и пале српску имовину и о томе су спремни свједочити.

Ни за овај, као ни за све остале злочине почињене над Србима у средњем Подрињу још нико није правоснажно осуђен.

Смањује се и број свједока, јер људи умиру и питање је да ли ће неко од преживјелих дочекати да Тужилаштво и Суд БиХ процесуирају неког починиоца злочина у Ратковићима да би испричали како су ту убијани Срби и ко је то учинио.

Ратковићи су прије 22 године потпуно спаљени и уништени. У овом похараном и у шибље зараслом селу су за скоро двије деценије након рата обновљене свега три куће у којима љети живи петоро људи, а зими нико не борави због удаљености и непостојања пута.

Да је ту некада било село свједочи још понека зидина која није потпуно зарасла у шибље и остругу, као и споменик подигнут убијеним мјештанима.

Чланови Борачке организације Сребренице, родбина и пријатељи погинулих сутра ће посјетити ово село и одати дужну почаст палим српским жртвама.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png