СУТРА ПАРАСТОС ЗА 25 УБИЈЕНИХ СРБА ИЗ ФАКОВИЋА

БРАТУНАЦ, 4. ОКТОБРА /СРНА/ - У цркви Светог апостола Томе у Факовићима код Братунца сутра ће бити служен парастос за 25 Срба из овог села на обали ријеке Дрине које су убиле муслиманске снаге из Сребренице и сусједних села 5. октобра 1992. године.

Након парастоса чланови породица погинулих, комшије и саборци прислужиће свијеће за покој душа настрадалих и окадити њихове хумке, а делегација братуначке Борачке организације положиће цвијеће на мјесном гробљу гдје је сахрањен мањи број погинулих пронађених неколико дана након страдања села. 

Већина убијених тога дана сахрањена је на гробљима у сусједној Србији и у Братунцу јер због борбених дејстава није било могуће обављати сахране у Факовићима. 

Организатор парастоса, најављеног за 11.00 часова, је Борачка организација из Братунца. 

Петог октобра 1992. године муслиманске снаге из Сребренице и оближњих села, након јутарњег напада на село Магашиће сјеверно од Братунца, тежиште напада усмјериле су на други крај братуначке општине, према српском селу Факовићи, гдје су извршиле упад убијајући све што су стигле. 

За разлику од осталих села у која су упадали у рану зору, непријатељи су промијенили тактику у Факовићима и напад извели у подне, када се догодио масакр и спаљени заробљени и убијени мјештани. 

Тиме је настављено етничко чишћење српског становништва са простора средњег Подриња започето у априлу те године и настављено наредних мјесеци прогоном, убиствима и пљачком свега што је српско у братуначкој и сребреничкој општини. 

Након Магашића, Загона, Лознице, Гнионе, Осретка, Вијогора, Ратковића, Брежана, Залазја, Саса, Крњића и многих српских заселака у братуначкој и сребреничкој општини муслиманске снаге су се спустиле до Факовића како би изашле на Дрину, уништиле српски народ и имовину и у потпуности одсјекле Братунац и Скелане од осталих дијелова Републике Српске. 

Убијено је 25 мјештана од којих је већина запаљена и масакрирана. Најстарија жртва био је осамдесетдвогодишњи Данило Ђурић чији посмртни остаци још нису пронађени. 

Становништво је спас нашло повлачећи се према Дрини и сусједној Србији. 
Као и приликом претходних упада и покоља у српским селима, припадници муслиманских оружаних снага након убијања мјештана, опљачкали су покретну и попалили непокретну српску имовину у Факовићима.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ФАКОВИЋИ, ПАРАСТОС УБИЈЕНИМ СРБИМА

БЈЕЛОВАЦ: ПАРАСТОС ЗА 109 ПОГИНУЛИХ СРБА

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА СТРАДАЛЕ СРБЕ