СУТРА ПАРАСТОС ЗА 24 УБИЈЕНИХ СРБА ИЗ КРЊИЋА

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/svijece.jpgСРЕБРЕНИЦА, 3. ЈУЛА /СРНА/ - У цркви Светог пророка Илије у сребреничком селу Крњићи сутра ће бити служен парастос за 24 мјештана овог села, које су муслиманске снаге из Сребренице и околних села убиле 5. јула 1992. године.


Парастос и одавање почасти погинулима из овог села биће одржано сутра у 11.00 часова, јер је за 5. јул заказано централно обиљежавање страдања Срба из средњег Подриња у Братунцу.

Осим прислуживања свијећа за покој душа невино убијених Срба, већином цивила, биће положено цвијеће на споменик, који су мјештани, уз помоћ Борачке организације и Владе Републике Српске, подигли настрадалим у порти овдашње цркве.

Секретар сребреничке Борачке организације Милош Миловановић каже да ће учесници сутрашњег скупа поново подсјетити јавност, те Тужилаштво и Суд БиХ на српска страдања у и око Сребренице и на злочине које су починиле муслиманске снаге над Србима.

"Срамотно је да за толике масовне злочине ни након 21 године нико није одговарао", рекао је Миловановић Срни.

Он је подсјетио да су муслиманске снаге из Сребренице, настављајући етничко чишћење и уништавање свега што је српско, упале 5. јула 1992. године у српско село Крњиће, гдје су убили све што су стигли, а већином су то били старији цивили.

"Као и у осталим српским селима око Сребренице, опљачкали су сву покретну, а попалили и уништили непокретну имовину", истиче Миловановић.

Прије села Крњићи, муслиманске снаге су током маја и јуна 1992. године извршиле етничко чишћење и уништиле српска села Студенац, Виогор, Ковачице, Осредак, Ораховица, Пећишта, Букова глава, Бојну, Карно, села у Осату, Ратковиће, Брежане и још десетак заселака.

"Осим одавања дужне поште настрадалим, ово је прилика да се подсјетимо на српска страдања и да не дозволимо да се жртве забораве", рекао је Миловановић.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png