СУТРА ПАРАСТОС ЗА 126 УБИЈЕНИХ ВОЈНИКА И ЦИВИЛА

srna

ЗВОРНИК, 5. НОВЕМБРА (СРНА) - На Глођанском брду код Зворника сутра ће парастосом и паљењем свијећа бити обиљежено 19 година од страдања 126 бораца Војске Републике Српске (ВРС) и цивила, које су 6. новембра 1992. године поубијали припадници Армије БиХ.
Потом ће у мјесту Крушке бити положени вијенци на Спомен-плочу, која је прошле године постављена и освештана у знак сјећања на ових 126 војника и цивила, које су тог дана на Глођанском брду поубијале муслиманске снаге.
Спомен-плоча је постављена у мјесту Крушке како би се трајно сачувало ово обиљежје, јер су на мјесту страдања на Глођанском брду три пута до сада постављане спомен-плоче, које су сваки пут непозната лица поразбијала у најситније комадиће.
Овај стравичан злочин, у коме од заробљених нико није преживио, догодио се у зору 6. новембра 1992. године, када су припадници муслиманских снага поубијали војнике из састава Зворничке и Шековачке бригаде ВРС, те цивиле који су се ту затекли.
Како је најављено из општинске Борачке организације Зворник, парастос ће служити мјесно свештенство, док ће вијенце положити породице погинулих војника и цивила, те представници општине и општинске Борачке организације.
Предсједник Борачке организације Зворник Драган Милошевић рекао је прошле године, када је обиљежавана осамнаестогодишњица овог масакра, да је муслиманским снагама на Глођанском брду командовао Насер Орић, додавши да нико од заробљених српских војника и цивила није преживио.
"Заробљеним људима су одсијецани дијелови тијела, везани су били у бодљикаву жицу причвршћену између храстова и мучени", рекао је Милошевић и нагласио да за све то постоје необориви докази, али да, и поред свих доказа, Тужилаштво БиХ и даље ћути.
Он је истакао да, нажалост, и поред свих прикупљених доказа о извршеном злочину на Глођанском брду, до сада још нико није одговарао, подсјетивши да се, након 19. година, тражи још шест лица која су настрадала на овом мјесту.
По повратку са Глођанског брда биће положени вијенци на зворнички Соменик за 1 080 бораца ВРС, који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Извор: срна