ШТА ЈЕ СА ЗЛОЧИНОМ НАД СРБИМА У СКЕЛАНИМА?

Милица Димитријевић

Милица Димитријевић

Милица Димитријевић, којој су 16. јануара 1993. године муслимани под командом Насера Орића убили два сина од четири и по и једанаест година, поручила је да је и она мајка из Сребренице и да су и Скелани, гдје су њени дјечаци убијени, Сребреница.

Она за "Вечерње новости" каже да злочин који је почињен над њеном дјецом не може да преболи, нити да опрости и тражи да јој неко одговори шта се десило у Скеланима, уколико је, према резолуцији коју припрема Велика Британија, у Сребреници био "геноцид".

"А шта је било овдје? Када су нас напали у Скеланима је било нас стотинак... Нас који смо остали у својим кућама. А од тих стотињак убијено је 69. Па шта је онда геноцид? Да ли је и ово геноцид?", пита Димитријевићева.

Она наглашава да је чула да се у резолуцији указује на потребу помирења, али наглашава да помирења може бити тек кад неко буде осуђен за њену мртву дјецу.

"Помирење може да буде када неког осуде. Ко је тачно пуцао у њих? Ја знам ко је командовао", каже мајка Милица и додаје да ноћима није спавала када су Орића ослободили.

"Како тад, тако и сад. Стално нас варају. Играју се са нашом несрећом. Сви. Онај који је пописао хиљаде муслиманских жртава у Сребреници овдје никад није дошао. И ми смо мајке Сребренице. Скелани су Сребреница, нису Марс", поручује Димитријевићева.

Она каже да јој сан није хтио на очи ни када су на десет година од догађаја у Сребреници у Београду освануле слике муслиманске дјеце и да се тада као и сад питала да ли је неко српско дијете икада било на билбордима у Београду, Бањалуци, Сребреници, Братунцу - било гдје.

"Немам ја ништа против било чије дјеце. Сви су они били само дјеца. Убити дијете највећи је злочин. Убити моје или твоје - исто је. Зашто се онда броје жртве само једне стране? Зашто смо допустили да када се изговори Сребреница каже - тамо су страдали само муслимани од Срба", пита Димитријевићева.

Она подсјећа да је 2011. године јавно протестовала против неправде и да је замјеника америчког амбасадора у Сарајеву Џонатана Мура приликом комеморације у Поточарима питала зашто није дошао на комеморацију српским жртвама, на што јој је одговорио да они не посјећују комеморације, гдје се обиљежава страдање војске.

"Да ли су моја дјеца били војници? Да ли је ико из наше куће ишао у туђу да убија на кућном прагу, пљачка и пали? Ето, то сам питала. Ни тада није било одговора", каже Милица Димитријевић, мајка два мала убијена дјечака из Сребренице.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

У Сребреници геноцид, а у Братунцу, Скеланима...? - Jadovno ...

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА 305 УБИЈЕНИХ СРБА - Jadovno 1941.

Драга Мастиловић: Сребренички Magnum Crimen - Jadovno 1941.

Подриње - Jadovno 1941.