СРПСКА ДЈЕЦА НЕ ИДУ У ВРТИЋ ЗБОГ ХИЏАБА ВАСПИТАЧИЦЕ

Сребреница

Сребреница

Родитељи дјеце српске националности из Сребренице прекинули су слати дјецу у обданиште "Полетарац" због новозапослене васпитачице Лејле Авдић која носи хиџаб, а примљена је, како су утврдили, без конкурса и потребне квалификације за то радно мјесто.

Они су због тога потписали петицију и упутили је Министарству просвјете и културе Републике Српске и Републичком педагошком заводу тражећи да реагују како би био обезбијеђен законит рад у овој установи. 

Родитељи сматрају да није примјерено да запослени у предшколској установи носе вјерска обиљежја и да се она ту уопште истичу. 

"Одјевним предметима који одражавају нечије вјерске ставове никако није мјесто у јавној установи коју похађају наша дјеца", наводи се, између осталог, у петицији у коју је Срна имала увид. 

У петицији се истиче да су родитељи установили да је васпитачица у радни однос примљена без конкурса и да нема одговарајућу стручну спрему за рад са дјецом, те да у систематизацији нема предвиђеног радног мјеста "асистент васпитача" на које је Авдићева примљена. 

Родитељи истичу да неће дозволити дјеци да похађају обданиште док се ово питање не ријеши, односно док се васпитачица Лејла Авдић не удаљи из рада са дјецом. 

Свештеник Александар Млађеновић, чије дијете је прије бојкота похађало ово обданиште, каже да се противи било каквим вјерским обиљежјима у предшколској установи и да родитељима смета што васпитачица долази умотана у хиџаб. 

"То доводи до подвајања и непријатног осјећаја код српске дјеце. Противили бисмо се и када би у обданишту почела радити Српкиња одјевена као православна монахиња", истиче Млађеновић. 

Директор сребреничког обданишта "Полетарац" Весна Јовановић изјавила је Срни да цијени сложеност околности у овој средини и да је њен став да све треба да се рјешава законским путем јер су надлежне институције обавијештене и очекују се њихови одговори и реаговање. 

Она је рекла да је "Лејла Авдић примљена на два месеца на основу уговора о делу који је склопљен 25. маја". 

Јовановићева није жељела да одговори да ли Авдићева посједује одговарајућу стручну спрему за рад са дјецом и да ли у систематизацији послова у овом колективу постоји упражњено радно мјесто на које је примљена. 

Она је додала да се очекује да инспекцијски органи посјете ову установу и да ће поступити по њиховом упутству, односно рјешењу. 

Јовановићева није жељела да изнесе податак колико дјеце је прекинуло похађати обданиште након потписивања петиције. 

Предсједник сребреничког СНСД-а Радомир Павловић рекао је да је Јовановићева у радни однос без конкурса примила поменуту особу да би се реванширала бошњачким одборницима који су прије два мјесеца тражили њену смјену због екавског говора, али су одустали од те иницијативе и остала је на позицији директора те установе.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПРИСУСТВОМ ИСКАЗАТИ ЗАХВАЛНОСТ УБИЈЕНИМ СРБИМА

НИКОЛИЋ НЕЋЕ ИЋИ У СРЕБРЕНИЦУ

НАУЧНИ СКУП ПОСВЕЋЕН ИСТИНИ О СРЕБРЕНИЧКИМ ДОГАЂАЈИМА

Братунац: Наша истина још чека правд

Подриње - Јадовно 1941.