СРЕБРЕНИЧКИ ЛОБИ У НАЈВЕЋОЈ "ДЕФАНЗИВИ" ДО САДА

srebrenica

БИЈЕЉИНА, 10. ЈАНУАРА (СРНА) - Предсједник "Историјског пројекта Сребреница" Стефан Каргановић изјавио је да је протекла година била изазовна и, истовремено, успјешна за Пројекат, што је допринијело томе да се сребренички лоби сада налази у већој дефанзиви него икада раније.

Каргановић је истакао да је рад ове невладине организације на "дугу стазу" и да је главни циљ да се створи архив поузданих података о томе шта се догодило у Сребреници, што би било од помоћи научним радницима, средствима јавног информисања и свима који желе да стекну темељито знање о једном од најспорнијих и по својим посљедицама најзначајнијих питања на крају двадесетог вијека.

"Ми се не обраћамо емоцијама него критичким умовима. Мада смо још поприлично далеко од крајњег циља, а то је да свету понудимо свеобухватну и документовану слику о догађајима у Сребреници и око ње за време рата у БиХ, званична прича очигледно посустаје. Она више не служи као аксиоматична полазна тачка и многи је већ доживљавају као баналну и неодрживу", рекао је Каргановић Срни, осврћући се на досадашњи рад Пројекта.

Што се тиче краткорочног циља Пројекта - изазивање разборите сумње и подстицај на критичко размишљање о Сребреници, Каргановић истиче да се он остварује врло успјешно, што показују и негодовање "са обје стране".

"То нас испуњава неизмерним задовољством, зато што служи као убедљив доказ да свој посао обављамо на прави начин. Као што није нимало изненађујуће да су следбеници сребреничког култа покушавали су да нас нападну, али то им је пошло за руком само на неинтелигентан, ad hominem, начин. Они потпуно избегавају све што подсећа на расправу по суштинским питањима. Њих мора да ужасно фрустрира што су наше анализе пажљиво документоване и што ми не дајемо екстремне изјаве које би они затим могли да карикирају", оцијенио је Каргановић.

Он је истакао да није тешко схватити зашто "Историјски пројекат Сребреница" изазива негодовање са обје стране сребреничких барикада, будући да и једну и другу страну покрећу мотиви политичке природе и осјећају се угрожени када се неко Сребреницом бави на нестандардан начин - објективно и неострашћено.

"Сребренички лоби је са правом бесан на нас зато што уносимо скепсу у разматрање једног питања, које је по њима затворено и забетонирано. Прави негатори (а то нисмо ми, али је беспредметно о томе расправљати) такође су љути зато што се ми не солидаришемо са њиховим погрешним гледиштем да се у Сребреници ни са моралног ни са правног становишта ништа спорно није догодило", навео је Каргановић.

Он је додао да је сребренички лоби, такође, био принуђен да се суочи и са неком другом - новом стварношћу, али у правној арени, подсјетивши да су сарадници Пројекта свједочили као вјештаци у неколико суђења пред Судом БиХ у Сарајеву током 2011. године и то о питању двије најосјетљивије тачке сребреничког наратива - форензичких досијеа и легитимних борбених губитака колоне 28. дивизије такозване Армије БиХ, који се редовно лажно приказују као жртве стријељања и геноцида.

"Ови кључни аспекти предмета, који бацају разбориту сумњу на централну тврдњу да је било између 7 000 и 8 000 погубљења, никада пре тога нису били темељито оспорени пред судом, било да је ријеч о Хашком трибуналу или Суду БиХ", напоменуо је Каргановић.

Он је закључио да се сребренички лоби, навикнут на сервилну и скрушену послушност, сада осјећа врло збуњено и несигурно, те додао да се јасно предосјећа корјенита промјена у ставу јавности, којој је о овом питању већ досадило једноумље које лоби агресивно намеће.
       
Приредио: Саша КРСМАН      

 

 

Извор: срна