СРЕБРЕНИЦА - ПОЛИТИЧКИ ИНСТРУМЕНТ

srebrenica-projekt

БЕОГРАД, 6. АПРИЛА (СРНА) - Сребреница игра улогу политичког инструмента и механизма којим се цијела српска историја компромитује - оцијенили су учесници округлог стола о проблему Сребренице, који је у свјетлу студије "Масакр у Сребеници" Едварда Хермана организовала холандска невладина организација "Историјски пројекат Сребреница".

"Питање Сребренице је питање политичке идеологизације и инструментализације, Сребреница је механизам којим се читава српска историја компромитује", рекао је професор Филолошког факултета у Београду Мило Ломпар.

Он је на округлом столу који је синоћ одржан у Руском дому у Београду додао да из улоге Сребренице као политичког инструмента проистичу и данашња неоснована оспоравања Републике Српске, а цјелокупна историја Срба подводи под насиље.

Политички аналитичар Александар Павић рекао је да је Сребреница примјер да данас више нема бруталног гашења истине, већ се она једноставно игнорише.

Говорећи о страним изворима, који су се Сребреницом бавили изван званичне истине, Павић је подсјетио да је писац предговора књиге "Масакр у Сребреници" Филип Корн изнио податак да број жртава није 8.000, већ између седам и осам стотина.

Њемачки новинар Мануел Оксенрајтер истакао је да су догађања у Сребреници повод за садашњу западну политику. "Оно што се догодило у Сребреници данас треба да послужи као подлога за западне активноси у Сирији и Либији. Сребреница је повод за западну политику", рекао је Оксенрајтер, који је уредник независног политичког часописа "Цуерст".

Он је истакао да се у Њемачкој може очекивати да истина о Сребреници буде објављена у неком независном часопису, али да је то немогуће у медијима које контролише држава.

Универзитетски професор из Пенсилваније и аутор студије "Масакр у Сребреници" Едвард Херман у обраћању посредством видео линка рекао је да је недавно Међународна комисија за нестале особе изашла са тврдњом да је открила више од 6.500 тијела које показују ДНК везу са популацијом Сребренице.

"Међутим, на суђењима ти докази нису били стављени на располагање одбрани, а ДНК докази не могу да разликују смрт која је настала током борбеног дејства од смрти проузроковане стријељањем, нити могу да утврде вријеме и мјесто смрти", рекао је Херман.

Адвокат у тиму одбране генерала Ратка Младића, Миодраг Стојановић рекао је да се долази до нових података који еволуирају сазнања која је имала пресуда у предмету "Крстић" пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију.

"Материјални докази које смо добили од УН и докуменат које смо прибавили од Армије БиХ бацају ново, другачије свјетло на број жртава од оног како се то званично презентује", рекао је Стојановић.

Љубиша Симић, аутор изложбе слика о страдању "српске Сребренице", која је отворена синоћ у Руском дому, рекао је да сада не постоји интерес да се говори о Србима у том крају.

"Српска села се не помињу у сребреничкој општини, она су запуштена. Не говори се о Србима у том крају, јер ако их игноришете, кривица ће бити само њихова", рекао је Симић и нагласио да сребреничком крају постоји континуитет уништавања српског народа о чему свједоче не само запуштена села, већ и страдала српска гробља.

У оквиру округлог стола у Руском дому синоћ је, први пут јавно у Србији, приказан норвешки документарни филм "Сребреница: издани град"

 

 

Извор: срна