СПОМЕН-СОБА ЗА СЈЕЋАЊЕ НА СРПСКЕ ЖРТВЕ

srebrenica

СРЕБРЕНИЦА, /СРНА/ - Завршена је прва фаза уређења спомен-собе у објекту парохијског дома у Сребреници у којој је постављено 200 фотографија убијених српских цивила и бораца из овог мјеста, рекао је секретар сребреничке Борачке организације Милош Миловановић.

Миловановић је данас на конференцији за новинаре изјавио да су Српска православна црквена општина и Борачка организација Сребренице, уз благослов епископа зворничко-тузланског Василија и финансијску подршку Владе Републике Српске и локалне заједнице, обновиле, у рату девастирани, парохијски дом, који ће бити освештан и отворен 5. марта.

У оквиру овог дома налазиће се спомен-соба српским борцима и цивилима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995 године, Српски културни центар "Деспот Стефан Лазаревић" и библиотека са документацијом о српском страдању на подручју Сребренице.

"И након отварања спомен-собе наставићемо да прикупљамо и постављамо фотографије настрадалих, као и материјалне доказе о страдању Срба у Сребреници, које ћемо представити и онима који не вјерују да су на подручју ове општине почињени стравични злочини над Србима", рекао је Миловановић, напомињући да уређење спомен-собе потврђује да српске жртве овог краја неће никада бити заборављене.

Парохијски дом у центру Сребренице изграђен је 1937. године, а у протеклом рату био је девастиран, као и црква Покрова Пресвете Богородице у овом мјесту која је обвновљена након рата и 2003. године обиљежила је сто година од изградње.

У парохијском дому уређен је и простор Српског културног центра који ће, према ријечима Миловановића, моћи да користе невладине организације које његују традицију ослободилачких ратова и православља у Сребреници.

У храму Покрова Пресвете Богородице 5. марта, са почетком у 9.00 часова, биће служена света архијерејска литургија, а у 14.00 часова биће освештан парохијски дом, спомен-соба и Српски културни центар "Деспот Стефан Лазаревић".

Након тога биће служен парастос српским борцима и цивилима страдалим у одбрамбено-отаџбинском рату и положено цвијеће у спомен-соби, наводи се у позиву који су Српска православна црквена општина, Борачка организација и Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице упутили институцијама, појединцима и медијима.

 

Извор: срна