СПОМЕН-ПЛОЧА СРБИМА ЖРТВАМА ТОРТУРЕ

Спомен-плоча Србима жртвама тортуре у Сребреници и Подрињу биће постављена 13. јула на зграду Основног суда у Сребреници, најавио је потпредсједник СРС-а "Др Војислав Шешељ" Војин Павловић.


"У овом објекту су Срби убијани без права на суђење и одбрану, и звјерски су их мучиле муслиманске снаге под командом Насера Орића", исписано је на плочи димензија један метар са 60 центиметара. 

Павловић је на конференцији за новинаре у Бијељини рекао да је кроз логор у згради Основног суда у Сребреници прошло 70 српских цивила, тијела 13 звјерски убијених још нису нађена, а само 15 Срба преживјело је тортуру и свједоче о клању, ломљењу костију, паљењу и кидању људског меса и страшним понижењима. 

"Под притиском бошњачке политике и међународних организација сви годинама ћуте о звјерствима над 3.287 Срба из Подриња, 100 је људи убијано за дан и о томе је забрањено причати, српске мајке у тишини оплакују синове сахрањене без глава, доста је ћутања", поручио је Павловић. 

Он је подсјетио да представници бошњачких жртава чак и насилно обиљежавају мјеста страдања свог народа, те затражио једнак однос и према српским жртвама и стратиштима. 

"Све су жртве једнаке, нека свако оплакује своје и нека нико не понижава туђе жртве", затражио је Павловић и позвао полицију и остале надлежне да се не испријече на путу постављања спомен-плоче. 

На конференцији за новинаре Микајло Млађеновић из Кравице свједочио је о понижавању српских жртава Подриња које траје више од 20 година. 

Његов отац убијен је у јулу на кућном прагу, мајка и два брата раскомадани су у августу 1992. године на кућном огњишту. 

"Једног сам брата сахранио без главе, однијели је комшије убице и играли фудбала са њом у Сребреници", рекао је Млађеновић и поручио да је Србима доста прикривања и ћутања и да коначно желе достојаство и мир за своје убијене.

 

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png