ШКРБИЋ: БРОЈ УБИЈЕНИХ БОШЊАКА ВАН БОРБЕ ИЗРАЖАВА СЕ СТОТИНАМА

Ратко Шкрбић
Ратко Шкрбић

Аутор студије "Сребреничка подвала" Ратко Шкрбић тврди да је на основу докумената добијених на увид од Тужилаштва Хашког трибунала дошао до податка да се број убијених Бошњака ван борбе у Сребреници и око ње 1995. године, може изразити једино у стотинама, а никако у хиљадама.

"Дошао сам до података, да се у Сребреници број убијених ван борбе може изразити једино стотинама, а никако хиљадама људи“, рекао је Шкрбић синоћ Срни, пред почетак промоције другог издања студије "Сребреничка подвала" у Новом Саду. 

Он је истакао да његову тврдњу поткрепљују сва релевантна документа, која је као вјештак одбране добио на увид од Тужилаштва Хашког трибунала. 

"Ријеч је о документима УН, потом документима(такозване) Армије РБиХ, као и бројним списима са суђења у Хашком трибуналу. Ријеч је о изјавама свједока, експертским извјештајима вјештака Тужилаштва, како војним тако и цивилним, као и другим вјеродостојним документима. Сваки мој податак изнесен у студији, лако је провјерљив, јер је дословно преписан из тих докумената", рекао је Шкрбић. 

Он каже да не зна на основу којих доказа се дошло до податка о 8.000 бошњачких жртава у Сребреници. 

"Не знам чиме је доказано да је у Сребреници убијено 8.000 људи. Ја се не бавим откопавањем масовних гробница, него као самостални истраживач нудим јавности документе о Сребреници, који имају међународну вјеродостојност. До тог податка, на основу вјеродостојних докумената, нисам могао доћи упркос чињеници да сам прочитао брда материјала везаних за Сребреницу", навео је Шкрбић. 

Он је напоменуо да му је те документе Тужилаштво морало доставити по службеној дужности, јер је као војни вјештак радио експертизе и истраживања у случајевима одбране генерала ВРС-а (Здравка) Толимира и (Радивоје) Милетића. 

Шкрбић је истакао да га је на истраживањиња везана за стварну истину о дешавањима у Сребреници мотивисао новински чланак из 2004. године, још док је предавао као професор на катедри за стратегију у Школи националне одбране. 

"Чланак се звао `Икона Сребренице`, а написао га је Џонатан Руперт некадашњи новинар Би-Би-Си-ја. Он наводи податак, позивајући се на западне обавјештајне службе, да је до 1998. године на аеродрому у Тузли вршена идентификација на хиљаде тијела из цијеле БиХ. Руперт у чланку констатује, да се на основу најсавремнијих анализа, укључујући и ДНК-а, са Сребреницом могло повезати око 200 тијела", рекао је он. 

Шкрбић је навео и податак, према коме је у Сребреници, по свим валидним документима, 6. јула 1995. године било око 40.000 становника. 

"Када је влада из Сарајева уз помоћ Свјетске здравствене организације (СЗО), 4. августа, 1995. године извршила попис, у Тузли и околини било је 35.632 људи из Сребренице. Они су пописани као цивили избјеглице, мада то нису били, него се радило о расељеним лицима. Поменутом броју треба додати и 3.000 војника Армије БиХ, који се нису регистровали као избјеглице", навео је он. 

Шкрбић је истакао да не пориче да се у Сребереници догодио злочин и то већих размјера, који он увијек и у свакој прилици осуђује, али да се није десио геноцид. 

"По међународном праву и важећим правним дефиницијама, ако се број убијених мјери стотинама геноцида нема. Морам, међутим, признати да Хашки трибунал геноцидом дефинише и када буде убијено троје људи. Тако је Трибунал геноцидом дефинисао убиство три челна човјека Жепе, команданта бригаде, предсједника жепачке општине, као и још једног човјека", појаснио је Шкрбић. 

Он сматра да велики проблем представља и чињеница да Трибунал никад није раздвојио оне који су убијени у борбама, од оних који су убијени ван њих. 

"Ја сам у судници Трибунала инсистирао да се раздвоје они који су погинули у борбама у Сребреници од оних који су убијени ван њих. Према подацима генералног секретара УН, у борбама око Сребренице, током пробоја дивизије, као и у међусобним окршајима погинуло је најмање 3.500 припадника (такозване) Армије РБиХ. Те погинуле и Трибунал назива легитимним жртвама", рекао је он. 

За Шкрбића холандски мировни батаљон у Сребреници са мандатом УН, не сноси "већу" одговорност за дешавања у Сребреници 1995. године. 

"Мировни холандски батаљон није могао битније утицати на дешавања у Сребереници и око ње, јер као такав није имао мандат да употријеби силу. Мислим да управо из тог разлога батаљон не сноси већу одговорност", констатовао је Ратко Шкрбић. 

Промоциији је присуствовао и Стефан Каргановић, директор невладине организације "Историјски пројекат Сребреница", са сједиштем у холандском граду Хагу, која је и издавач Шкрбићеве студије. 

Промоција студије "Сребреничка подвала" одржана је у препуном амфитеатру Спортског и пословног центра "Војводина" (Спенс). 

Студија "Сребреничка подвала" има 262 стране, штампана је у тиражу од 500 примјерака, а цијена јој је 500 динара (око четири евра). 

Пензионисани пуковник Ратко Шкрбић је елитни штапски официр, предавач на Војној академији и учесник у рату у БиХ, као командант бригаде у Војсци Републике Српске.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "СРЕБРЕНИЧКА ПОДВАЛА" - Jadovno ...

НАЈАВА ТРИБИНЕ НА ТЕМУ КЊИГЕ ПУК. РАТКА ... - Jadovno 1941.

ХАШКО ТУЖИЛАШТВО НАМЈЕРНО "НАДУВАЛО ... - Jadovno 1941.

Подриње - Jadovno 1941.