САВАНОВИЋ: СРБИ ЋЕ ОПСТАТИ НА СВОЈИМ ВЈЕКОВНИМ ПРОСТОРИМА

Миленко Савановић

Миленко Савановић

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је данас у Братунцу, на обиљежавању страдања 3.500 Срба у Подрињу, да су Срби добар народ који ће снагом своје свијести и духа успјети да опстане на својим вјековним просторима.

Он је истакао да је данашње окупљање у Братунцу прилика да се ода почаст и признање и страдалима од османлијске владавине, као и страдила у Првом свјетском рату, када је 45.000 људи прогнано са подручја Подриња у добојске логоре.

Према његовим ријечима, Други свјетски рат је наставио тај континуитет са усташким хордама и ханџар-дивизијама које су биле у служби нацистичке Њемачке са заједничким историјски пројектованим циљем - да Срба на Дрини нема и да се створи тампон зона и да Срби у БиХ морају бити одвојени од матице Србије.

"То се, нажалост, потврдило и 1992. године у одбрамбено-отаџбинском рату када је на подручју Бирча и Подриња страдало 3.500 људи на најгори могући начин", истакао је Савановић.

Он је рекао да то све показује како је историја према српском народу и шире била опредијељена и колико, нажалост, тај моћни свијет не признаје злочине над Србима, над народом који је је цијелу своју историју потрошио у борби за слободу, који је био на страни праведног свијета и који живи на највишим начелима хришћанске идеологије.

Он је рекао да Влада Републике Српске поштује све борачке категорије у Српској и да настоји што је више могуће да испоштује своју законску обавезу према њима.

"Успјешно смо урадили Програм стамбеног збрињавања породица погинулих и ратних војних инвалида који се завршава у пројекцији 2008-2015. година, а у оквиру којег смо ријешили 5.000 случајева, од чега је урађено 1.350 станова и у око 3.500 случајева су подијељена неповратна новчана средства", истакао је Савановић.

Он је најавио да ће Влада Српске новом уредбом за период 2015-2018. година покушати у потпуности да заврши тај програм и да покаже велику одговорност и солидарност према борачким категоријама.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић позвао је све који могу помоћи да одмах крену у доказивање истине о српском страдању, да се направе тимови, скупе потребне подаци којих има доста и да се докаже истина.

Он је упитао моћнике из Тужилаштва и Суда, многих међународних организација - да ли је злочин ако падне граната на зграду и убије дијете од три године.

"Да ли је злочин ако у зграду падне граната и убије жену која је на степеништу пошла у свој стан, да ли је злочин ако дјевојка од 17 година шета и погоди је граната и убије је? За њих то није. Ово је посљедњи моменат, у акцију сви заједно да се ујединимо и да то докажемо", поручио је Млађеновић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

САВАНОВИЋ: НЕ СТВАРАТИ СИТУАЦИЈЕ ДА СЕ ЗА СЛОБОДУ ...

САВАНОВИЋ: НЕ ДОВОДИТИ У ПИТАЊЕ СЛОБОДУ СРПСКОГ ...

САВАНОВИЋ: ПРОБОЈ КОРИДОРА ОМОГУЋИО КОНТИНУИТЕТ ...